Licenta Cosmorom a fost pusa sub semnul itrebarii de catre chiar autoritatea emitenta. in contractul de privatizare al RomTelecom, unul dintre punctele negociate de statul romin si OTE a fost exclusivitatea acordata RomTelecom pentru furnizarea de servicii de telefonie mobila i spectrul de frecventa DCS 1800. O hotarire de guvern a consfintit monopolul RomTelecom. Din data de 12 noiembrie 1998, RomTelecom este singurul operator care furnizeaza servicii de telefonie mobila i spectrul de frecventa de 1800 MHZ. Exclusivitatea i-a fost acordata pina pe 31 decembrie 2002. Licenta a fost eliberata de catre Ministerul Comunicatiilor, condus la acea vreme de Sorin Pantis, pe 16 decembrie 1998. Compania de telefonie mobila prin care RomTelecom exploateaza aceasta frecventa este Cosmorom. Data nasterii: ianuarie 1999. Pe toata aceasta cronologie si-a fundamentat fosta Agentie Nationala pentru Comunicatii si Informatica (ANCI) cererea de anulare a licentei Cosmorom.
Rationamentul a fost urmatorul: legea telecomunicatiilor spune ca licentele de telefonie se atribuie numai prin licitatie sau icredintarea directa de catre autoritatile de reglementare si nu sunt transmisibile. Cosmorom, ca persoana juridica, s-a ifiintat dupa ce RomTelecom intrase i posesia licentei, pe care, conform Legii nr. 74/1996 nu o putea transmite unei alte persoane juridice. Prin urmare, pentru a opera pe piata telefoniei mobile, Cosmorom ar fi trebuit sa solicite i nume propriu licenta si sa participe la o licitatie pentru a o obtine.
Din cealalta parte a baricadei, povestea suna cu totul altfel. Citind din licenta de operare semnata de ministrul Pantis, Marian Alecu, director general i cadrul Cosmorom, demonteaza actiunea ANCI: „prezenta licenta va intra i vigoare la data ideplinirii efective a urmatoarelor conditii, respectiv dobindirea personalitatii juridice de catre titular si plata sumei ramase de 5 milioane USD catre Ministerul Apararii Nationale”. Asadar, RomTelecom i s-a permis, cu parafa ministrului, acelasi cu cel care semnase si pe legea telecomunicatiilor, transmiterea licentei.
Acesta este doar virful aisbergului. intre RomTelecom si Cosmorom, pe de-o parte, si statul romin, pe de alta parte, exista o itreaga istorie, consumata prin salile tribunalelor. Procesul prin care ANCI cerea anularea licentei Cosmorom, proces ajuns acum la Curtea de Apel, este, spune Marian Alecu, reactia la o alta actiune i justitie, initiata de RomTelecom. Elementul de zizanie este aceeasi parafa ministeriala ce-l are ca autor pe Sorin Pantis. in ziua i care a semnat licenta ce asigura exclusivitate RomTelecom pe frecventa de 1800 MHz, ministrul a acordat si concurentei reprezentate de MobilRom si Mobifon posibilitatea de operare i aceeasi banda. RomTelecom a cerut recunoasterea exclusivitatii capatate prin contractul de privatizare. Replica statului nu s-a lasat asteptata. Sorin Pantis nu mai era ministru, iar ministerul se transformase i agentie – ANCI, condusa de Sergiu Iliescu. ANCI a cerut constatarea nulitatii licentei, invocind motivele prezentate mai sus.
intre timp, operatorul de telefonie mobila Cosmorom continua investitia. in acest sens cere statului, cum o mai facuse si altadata fara probleme, acordarea unor canale suplimentare i spectrul de frecvente din banda 1800 MHZ. ANCI ii refuza cererea. Este invocat litigiul nesolutionat privitor la dreptul Cosmorom de a opera pe piata telefoniei mobile i baza licentei acordate prin contractul de privatizare. „Daca ANCI ar fi adus motive de ordin tehnic sau comercial, acceptam. Ne-au ridicat mingea la fileu invocind existenta unui litigiu nerezolvat. Cita vreme justitia nu si-a spus cuvintul, licenta Cosmorom este valabila”, ne-a declarat Marian Alecu. Asa ca a mai urmat un proces. Al treilea si singurul solutionat, pentru ca ANCI a fost obligata sa acorde companiei toate drepturile prevazute de licenta, inclusiv cele referitoare la canalele suplimentare.
Cosmorom isi vede de investitii pe frecventa de 1800 de Mhz, infirmind zvonurile ca ar dori sa opereze i frecventa de 900 MHZ, cea pentru care au licenta MobilRom si Mobifon. Celor doi operatori concurenti instanta le-a spus pentru moment „pas” pe frecventa Cosmorom. Tragind linie, din toata tarasenia cel mai prost cade deocamdata statul romin. Scandalul de pe piata telefoniei mobile a ajuns la urechile functionarilor de la Bruxelles. Aprecierile din raportul UE referitor la Rominia anului 2000 nu sunt deloc magulitoare. Piata telefoniei mobile este considerata ca fiind nesigura, neprotejata de reglementari adecvate. Autoritatea care, sub diverse nume si guvernari, a creat toate icurcaturile prin ilegalitatile comise este acum pusa i situatia de a transa o situatie care, oricum o dai, implica o recunoastere a ilegalitatilor unui ministru.    

Curatenia generala pe 1800 MHZ se face fortat
incercind sa aflam cine are si cine nu are dreptul de operare i banda de 1800 MHZ si cum va fi solutionat conflictul, am solicitat pozitia oficiala a ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, domnul Dan Nica.
· Legalitatea dreptului de operare i banda de 1800 MHZ
„Toti operatorii au cite o licenta si fiecare i parte este valabila. Cind le pui la un loc, nici una nu mai este valabila, sunt contradictorii. Cosmorom are drept de exclusivitate i 1800 MHZ, Mobilrom si Mobifon pot si ei opera, tot i 1800 MHZ. O asemenea comportare din partea celui care le-a acordat dreptul, statul romin, este inacceptabila. Din aceasta cauza avem mari probleme de imagine. Aici nu mai este vorba de rating de tara, ci de un conflict itre operatori, declansat de o inabilitate discutabila, ca sa folosim o expresie neutra, de a da hirtii oficiale itr-o totala opozitie”
· Licenta Cosmorom
„ANCI a facut o prostie. Licentele se modifica, se adapteaza. Nu te duci i instanta sa te dai i judecata pe tine, stat, ca nu-ti convin clauze contractuale pe care tot tu le-ai negociat”
· Solutia conflictului
„Va fi gasita de comun acord cu operatorii. Daca nu vom reusi o itelegere amiabila fara a mai recurge la instantele judecatoresti, putem lua masuri administraive: anularea actelor administrative i ordinea comiterii ilegalitatilor.
Exista multe posibilitati. Exista posibilitatea de a umbla la drepturile exclusive ale Cosmorom pe frecventa de 1800 MHZ. Exista si posibilitatea anularii drepturilor MobilRom si Mobifon. Sunt unii care spun ca a opera i 1800 ar presupune existenta unei licente. Unii nu au licenta, altii au exclusivitate”. Fiecare este multumit ca, itr-un fel sau altul, a obtinut din partea statului romin o hirtie care-l face fericit. Este adevarat ca nu pot fi valabile toate aceste hirtii i acelasi timp.”

Prezentare Cosmorom
· Cosmorom a fost fondat i anul 1999. Lansarea retelei de telefonie mobila a avut loc i mai 2000.
· Investitii finalizate, la sfirsitul anului 2000: 170 milioane USD
· Numar utilizatori (2000): 36.000
· Acoperire teritoriala 25%
· Acoperire i termeni de populatie 40%.