Această "taxă pe miliardari", care ar veni sub forma unui impozit anual, face parte dintr-o serie de măsuri preconizate de agenţia ONU, care mai cuprind o taxă asupra tranzacţiilor financiare sau asupra emisiilor de dioxid de carbon (CO2), ce ar putea aduce, potrivit agenţiei, o sumă totală de peste 400 de miliarde de dolari.

Potrivit raportului, este esenţial să se găsească noi mijloace de finanţare pentru a ajuta ţările sărace să-şi îmbunătăţească infrastructurile şi sistemele de sănătate, întrucât ţările bogate nu şi-au respectat promisiunile în ce priveşte ajutorul pentru dezvoltare.

Autorii raportului estimează că, în 2012, în lume există 1226 de pesoane a căror avere depăşeşte un miliard de dolari. Dintre aceştia, 425 se află în Statele Unite ale Americii, 315 în regiunea Asia-Pacific, 310 în Europa, 90 în restul Americii de nord şi de sud, iar alţi 86 în Africa şi în Orientul Mijlociu. Împreună, averea lor reprezintă 4600 miliarde de dolari, sau 3,75 miliarde de dolari, în medie, pe persoană.

Potrivit documentului ONU, o taxă de 1% pe averile acestora ar putea aduce 46 de miliarde de dolari în 2012, şi, mai mult, respectivii miliardari practic nu ar simţi această "prelevare". Conform raportului, miliardarul "mediu" va continua să dispună de 3,7 miliarde de dolari, după impozit. "Dacă ar cheltui 1.000 de dolari pe zi, ar avea nevoie de peste 10.000 de ani pentru a-şi cheltui întreaga avere", se subliniază în raport.