Ministrul de finanţe Yuval Steinitz a anunţat, în debutul consiliului săptămânal de miniştri, că 460 de milioane de shekeli (circa 92 de milioane de euro) ce urmau să fie transferate în această lună vor fi blocate, potrivit presei israeliene.

"Am spus încă de la început că modificarea statutului Palestinei la ONU nu se va produce fără o reacţie din partea Israelului’, a declarat Steinitz, în declaraţii făcute de postul public de radio. ‘Nu intenţionez să transfer taxele destinate ANP în această lună. Ele vor fi utilizate pentru a rambursa datoriile pe care le are ANP faţă de compania naţională de electricitate israeliană", a adăugat el.

Sub formă de represalii faţă de votul Adunării Generale a ONU, ce a permis joi accederea Palestinei la statutul de stat observator, guvernul israelian şi-a anunţat deja vineri intenţia de a construi 3.000 de locuinţe în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est ocupate.

Premierul Benjamin Netanyahu a dat ordin pentru continuarea construcţiilor în zona E1, în mod special controversată între Maale Adumim şi Ierusalim. Îngheţat de mai mulţi sub presiune americană, acest proiect controversat vizează alipirea coloniei evreieşti Maale Adumim, din Cisiordania, unor cartiere de colonizare din Ierusalimul de Est.