'Ungaria are nevoie de societate civilă' este titlul comunicatului semnat de 113 ONG-uri, printre care se numără Amnesty International, Comitetul Helsinki şi Greenpeace Ungaria. În text se aminteşte că guvernul a anunţat săptămâna trecută că va iniţia o consultare naţională privind o eventuală nouă lege care să reglementeze 'organizaţiile sprijinite economic din străinătate', consultare ce se va face cu partidele politice şi cu populaţia, fără participarea respectivelor ONG-uri. 

Semnatarii documentului atrag atenţia că unele politici promovate de guvern au avut ca efect inclusiv 'eliminarea din viaţa publică' în cazul unor ONG-uri, în timp ce altele au ajuns că fie considerate 'agenţi străini'. 

De altfel, în ultimele luni atât premierul Viktor Orban, cât şi partidul său, Fidesz, au vorbit de mai multe ori despre posibilitatea instituirii unui control mai sever asupra ONG-urilor care beneficiază de finanţare din străinătate. 

Vizate de critici au fost mai ales acele ONG-uri considerate ca fiind 'agenţi' ai miliardarului american de origine ungară George Soros, acuzat de unii oficiali de la Budapesta, inclusiv de premierul Orban, că se amestecă în politica internă a Ungariei. 

În comunicatul emis luni, ONG-urile semnatare afirmă că legislaţia actuală oferă cadrul legal pentru o funcţionare transparentă a acestor organizaţii, iar datele privind finanţarea lor sunt accesibile oricui. ONG-urile îşi apără de asemenea dreptul de a se auto-organiza şi de a obţine în mod independent surse de finanţare pentru propria funcţionare.

AGERPRES