Președintele Klaus Iohannis ar putea să-i ceară lui Ludovic Orban să fie noul Premier. Acesta are două opțiuni strategice cînd vine vorba de formarea unui nou guvern, scrie stiripesurse.ro. Astfel liderul PNL ar putea forma noul cabinet cu cei mai importanți membri ai PNL sau cu cei din eșalonul doi, pentru a proteja liderii de imagine.

Este foarte posibil ca Orban să aleagă un cabinet mai suplu decât PSD, acesta menționând în mai multe rânduri că nu dorește mai mult de 15 ministere. Se așteaptă ca noul Guvern să arate astfel:

Premier: Ludovic Orban

Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice: Robert Sighiartău, secretarul-general al PNL

Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României: Rareș Bogdan ar fi o variantă, în cazul în care pleacă de la Bruxelles, ceea ce este puțin probabil.

Ministru de Externe: Vlad Nistor, unul din apropiații lui Orban. Altă variantă ar fi Ben Oni Ardelean pentru relațiile bune cu republicanii americani.

Ministru de Finanțe: Florin Câțu, liderul senatorilor PNL. Altă variantă ar fi deputatul Bogdan Huțucă.

Ministrul Justiției: liberalii ar miza pe un independent aici dar sunt luați în calcul și Cristina Trăilă, Alina Gorghiu, Cristian Băcanu sau Ioan Cupșa.

Ministerul Educației: Raluca Turcan. O altă variantă ar fi Deputatul de Bihor Florica Cherecheș.

Ministerul Apărării: Ovidiu Raețchi, vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, datorită relațiilor bune cu SUA și Israel.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale: Dan Vâlceanu, vicepreședinte PNL.

Ministerul Tineretului și Sportului: Mara Mareș, liderul tineretului PNL.

Ministerul Afacerilor Interne: Victor Paul Dobre, deputat cu experiență în domeniu, ce a mai ocupat această funcție.

Ministerul Economiei: Iulian Dumitrescu, senator de Prahova, persoană influentă în partid. Altă variantă ar fi liderul PNL Virgil Popescu.

Ministerul Mediului: deputatul de Iasi Costel Alexe.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: senatorul de Caraș-Severin Marcel Vela. Alternative ar fi deputatul de Dolj Nicolae Giugea sau președintele Comisiei Permanente pentru UNESCO, deputatul Ionel Palăr.

Ministrul Culturii: Adriana Săftoiu, deputat de București. ar fi o variantă iar Gigel Știrbu, actualul președinte al Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților ar fi altă opțiune.

Ministrul Turismului: deputatul liberal Pavel Popescu.

Ministrul Fondurilor Europene: Bogdan Glăvan, profesor universitar în economie și consilierul lui Orban pe acest domeniu.