Potrivit acestui studiu, între 16.000 şi 18.000 de cadre guvernamentale şi directori ai companiilor de stat au fugit din China sau pur şi simplu au dispărut după ce au realizat câştiguri ilegale în valoare de aproximativ 800 miliarde de yuani (123,7 miliarde de dolari sau 87,5 miliarde de euro) în perioada 1993-2008.

Studiul susţine că oficialii de rang înalt care au deturnat sumele cele mai mari au fugit în ţări dezvoltate precum SUA, Canada sau Australia în timp ce alţii s-au îndreptat spre ţările din regiune precum Rusia şi Thailanda.

Hong Kong, o regiune administrativă cu statut special, a fost utilizat de responsabilii corupţi ca o poartă de intrare spre statele din Commonwealth, în timp ce alţii s-au ascuns în state din Africa, America Latină sau Europa de Est înainte de a obţine documentele necesare penru a se instala într-o ţară occidentală.

De la lansarea reformelor economice în urmă cu peste 30 de ani puterea de la Beijing a adoptat în continuu măsuri anticorupţie, fără a reuşi totuşi să elimine acest flagel care afectează legitimitatea partidului comunist şi creşte nemulţumirea populaţiei.

SURSA: Agerpres