Un tribunal din estul Ucrainei, controlat de Rusia, i-a condamnat pe Aiden Aslin și Shaun Pinner după un proces de doar câteva zile pe care observatorii l-au numit „un proces spectacol dezgustător din epoca sovietică”, menit să imite procesele pentru crime de război împotriva soldaților ruși de la Kiev.

Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Newark, și Pinner, în vârstă de 48 de ani, din Watford, au fost condamnați de tribunalul din Donețk, teritoriu controlat de Rusia, alături de Saaudun Brahim, sub acuzația de „terorism”.

Ambii britanici au declarat că serveau în cadrul pușcașilor marini ucraineni, ceea ce îi face soldați activi care ar trebui să fie protejați de convențiile de la Geneva privind prizonierii de război. Cu toate acestea, presa de stat rusă i-a prezentat drept mercenari, iar instanța i-a condamnat sub acuzația de „a fi mercenar”.

Hotărârea a fost condamnată rapid de înalți oficiali britanici

„Condamn cu desăvârșire condamnarea lui Aiden Aslin și a lui Shaun Pinner, deținuți de ruși în estul Ucrainei”, a declarat ministrul britanic de externe, Liz Truss. „Ei sunt prizonieri de război. Aceasta este o judecată falsă, fără absolut nicio legitimitate … gândurile mele sunt alături de familiile lor. Continuăm să facem tot ce putem pentru a-i sprijini”.

De asemenea, premierul britanic se declară „grav îngrijorat” după anunţarea condamnării la moarte a doi combatanţi britanici de către separatişti proruşi în Ucraina, relatează AFP.

„Suntem, evident, grav îngrijoraţi”, declară un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson. „Repetăm că prizonierii de război nu trebuie să fie exploataţi din motive politice”, subliniază el.

Cei doi britanici pot face apel la această sentință

Miercuri, agenția de știri de stat RIA Novosti a difuzat imagini cu bărbații care pledează „vinovat” la acuzațiile care li se aduc, printre care se numără și acuzația de terorism. Oficialii pro-ruși au susținut că acțiunile bărbaților „au dus la moartea și rănirea civililor, precum și la deteriorarea infrastructurii civile și sociale”.

Un oficial pro-rus din Donețk a declarat că, deși bărbații au pledat vinovați, au primit pedeapsa cu moartea din cauza „principiului de neclintit – justiția”. Procesul a fost închis și doar mici fragmente din proceduri au fost făcute publice prin intermediul presei pro-Kremlin.

Un oficial a declarat că bărbații vor avea la dispoziție o lună pentru a face apel împotriva sentinței și, în cazul în care apelul va fi acceptat, aceștia ar putea primi o pedeapsă cu închisoarea pe viață sau de 25 de ani în loc de pedeapsa cu moartea.

Care ar fi adevăratul motiv al proceselor?

Se crede că Rusia se folosește de acest proces în parte pentru a pune presiune asupra Marii Britanii și pentru un schimb de prizonieri pentru soldații ruși condamnați pentru crimă și alte crime de război în timpul invaziei rusești în Ucraina. Există un moratoriu asupra pedepsei cu moartea în Rusia, dar nu și în teritoriul pe care îl ocupă în estul Ucrainei, transmite The Guardian.

Un purtător al premierului britanic a declarat că situația este profund îngrijorătoare.

„Am spus în mod constant că prizonierii de război nu ar trebui să fie exploatați în scopuri politice. Veți ști că, în conformitate cu convențiile de la Geneva, prizonierii de război au dreptul la imunitate de combatant și nu ar trebui să fie urmăriți penal pentru participarea la ostilități.

Așadar, vom continua să lucrăm cu autoritățile ucrainene pentru a încerca să asigurăm eliberarea oricărui cetățean britanic care a servit în forțele armate ucrainene și care este deținut ca prizonier de război”, a spus oficialul.