Prin urmare, măsurile guvernamentale importante vizează acest sector care anul trecut a înregistrat venituri de 10,5 miliarde de euro. În 2011, s-a înregistrat un record din punct de vedere al numărului de turiști care au ajuns în Grecia, mai précis 16,5 milioane de turiști, în creștere cu 10% față de 2010. ”Este singurul lucru care ne poate salva, astfel că trebuie să oferim servicii de calitate și oportunități. Ținta noastră pentru 2012 este să fim în top 10 destinații la nivel mondial”, declară Konstantinos Zikos.
Potrivit oficialului, zilele acestea, Grecia va beneficia de o nouă legislație în turism, iar sistemul de clasificare a unităților de cazare va fi revizuit. ”Focus-ul nostru va fi pe servicii, vor fi schimbări fundamentale în această zonă, vor fi criterii obligatorii pentru hotelurile de 3, 4 și 5 stele. O să vedeți că multe hoteluri de cinci stele vor fi reclasificate la patru stele, respective multe de 4 stele la 3 stele. Vrem să oferim turiștilor experiențe de neuitat în Grecia”, explică Zikos. Acesta menționează că în 2011 tarifele la cazare au fost mai mici cu 5%-20%, în funcție de destinație, iar pentru 2012 prețurile vor fi mai mici sau cel puțin egale cu cele de anul trecut.

Românii, Grecia și turismul estival
Deși Grecia este în top 3 destinații preferate de români, conaționalii noștri nu pot concura cu germanii sau englezii când vine vorba de națiile care vizitează Grecia. Anul trecut, 300.000 de români și-au petrecut concediile în insulele elene sau Grecia continentală, în creștere față de anii precedenți. Însă acest lucru poziționează România pe locul 13-14 în topul turiștilor străini din Grecia. ”În câțiva ani, România poate fi plasată în top 10 după numărul de turiști care vin la noi”, spune Zikos, menționând că suntem un segment important pentru turismul elen.
Cei mai mulți români ajung în Grecia cu mașina și se orientează către destinații precum Halkidiki sau Katerini. Însă, în ultimii ani, au început să conteze și turiștii veniți pe curse charter, la mare cerere fiind Santorini, Creta și Rodos. Potrivit oficialului grec, cei mai mulți dintre români optează pentru hotelurile de 3 și 4 stele, în regim demipensiune și all inclusive.