Succesul ofertei secundare a Transgaz Mediaș va fi determinant pentru viitoarele oferte publice pe care statul român s-a angajat să le facă anul acesta, mai exact Nuclearelectrica și Romgaz, ambele oferte inițiale. Eșecul vânzării pachetului deținut de stat la OMV Petrom de acum doi ani a tras înapoi planurile de listare a noi societăți de stat, iar acesta este un lucru pe care nu îl dorește nimeni în prezent, mai ales în situația în care se află Bursa de Valori București (BVB).
Perioada de subscriere pentru pachetul de 15% dintre acțiunile Transgaz se va încheia pe 16 aprilie, însă informațiile care au apărut despre nivelul subscrierilor la o săptămână de la startul ofertei sunt pozitive. Tranșa investitorilor mici, adică 7% din total este subscrisă integral, aproape la fel și cea a investitorilor mari, adică subscrieri de cel puțin 1000 de acțiuni, care reprezintă 8% din total.
Bineînțeles, cea mai importantă parte este cea a investitorilor instituționali, care au rezervate 85% dintre cele 1,76 milioane titluri scoase la vânzare.
Statul român va încasa între 68 milioane euro, oferta calculată la prețul minim, adică 171 lei pe acțiune, și 91,8 milioane euro, la prețl maxim de 230 lei. Suma totală este relativ mare pentru BVB, care are un rulaj zilnic de doar șapte milioane euro în 2013, î nsă nu înseamnă prea mult pentru fondurile de investiții, inclusiv cele mutuale autohtone, care au ajuns la active totale de aproape 10 miliarde lei.
Cerere din partea fondurilor de investiții
Cea mai importantă întrebare este dacă vor participa sau nu aceste fonduri la oferta Transgaz. După cum declară cei mai mari administratori de fonduri, achiziționarea de titluri Transgaz va fi efectuată fără discuție, oferta fiind considerată atractivă. „Intervalul de preț este corect și vom subscrie așa cum am făcut și în 2007”, spune Dragoș Neacșu, președintele Erste Asset Management, cel mai mare fond după active din România. Evident că instituționalii nu vor cumpăra acțiunile la prețul minim din ofertă, însă se așteaptăsă nu achiziționeze nici la maximul de 230 de lei.
Erste Bank a estimat, la sfârșitul anului trecut, că acțiunile Transgaz au potențialul de a atinge 225 de lei anul acesta. Una dintre cele mai reduse estimări ale brokerilor a venit, recent, de la Alpha Finance, care vede cotația TGN la 206,4 lei, în timp ce una dintre cele mai mari prognoze a fost făcută, la începutul anului, de către Broker Cluj, la 252 lei. Raiffeisen Bank AG a făcut o estimare de 265 lei în februarie, evaluare apropiată, probabil, de cea a consorțiului de intermediere din care face parte și Raiffeisen Capital & Investment, alături de Wood Company și BT Securities.
Un avantaj al ofertei este și valoarea dividendelor propuse de conducere, care urmează a fi aprobate la sfârșitul acestei luni în AGA. Divindendul brut ar urma să se ridice la 21,29 lei pe acțiune, adică circa 10% față de prețul din piață (204 lei) sau de cel mediu estimat al ofertei , de circa 200 lei. Practic, investitorii își vor recupera un procent important din investiție doar prin participarea la profitul de anul trecut.
Pe de altă parte, investitorii mici cosideră că discountul oferit, de 3-5% (nivelul maxim fiind oferit celor care au cumpărat în primele trei zile de subscriere), putea fi mai mare. „Am fi vrut un discount mai mare, de 10%, mai ales că am solicitat Ministerului Economiei încă din februarie acest lucru pentru a încuraja mici investitori și pentru a ajuta la formarea unei clase medii de investitori pe bursă”, spune Dumitru Beze, președintele Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC).
Conducere de la Țiriac pentru Transgaz
Oficialii sunt, oricum, optimiști. „După cum este construită oferta nu iau în calcul un eșec al acesteia”, a declarat Constantin Niță, ministrul delegat al Energiei, care a adăugat că „este prima ofertă din România care se face după standardele internaționale.” Și intermediarii sunt pozitivi față de rezultatul ofertei, declarațiile fiind făcute după discuțiile cu potențialii investitori, care au și sugerat intervalul de preț. „Cred că avem șanse bune de succes în ciuda problemelor care au apărut în Cipru”, spune Bogdan Câmpianu, director piețe de capital la RCI.
„La Transgaz veştile sunt foarte bune, avem o suprasubscriere importantă şi mă bucur, ăsta e un semn de încredere şi de potenţial de dezvoltare pentru Transgaz, pentru Romgaz, pentru Nuclear Electrica”, a spus premierul Victor Ponta, declarație care a convins investitorii să reintre la cumpărare și pe piața la vedere. Cotația TGN s-a reîntors la peste 204 lei pe acțiune, ceea ce arată că există încredere în evoluția transportatorului de gaze la bursă.
O mișcare bună pentru încrederea investitorilor este și alegerea noilor membri din Consiliul de Administrație, printre care se găsește și Petru Văduva, fost CEO al Țiriac Holdings, omul care a construit divizia de asigurări a grupului Țiriac. În CA au mai fost aleși avocatul Radu Cernov, un director din OPSPI, Mihaela Preda, și Ion Sterian, care era membru al CA și anterior. Oferta Transgaz are, practic, toate șansele să se încheie cu un succes. Ceea ce înseamnă că investitorii vor putea cumpăra și Nuclearelectrica până la jumătatea anului, însă evoluția listării producătorului de electricitate va depinde și de situația externă, mai ales că valoarea ofertei va fi mult mai mare, de circa 170 milioane euro.

„Am avut mai multe discuții cu potențialii investitori, iar intervalul de preț reflectă în bună măsură așteptările pe care aceștia le au față de oferta Transgaz”

Bogdan Câmpianu, director piețe de capital la Raiffeisen Capital & Investment

80 milioane euro este suma pe care statul român se așteptă să o încaseze în urma vânzării pachetului de 15% din acțiunile Transgaz