‘Avem deja o serie de lucrări mici în Germania’, a declarat joi directorul general de la GDF Suez, Gerard Mestrallet, adăugând că pe lista ţărilor aflate în atenţia grupului se mai află Brazilia şi Chile. ‘Pentru moment evaluăm şi analizăm. Ulterior vom lua o decizie’, a precizat Gerard Mestrallet.

Intrarea GDF Suez pe segmentul explorării gazelor de şist vine în condiţiile în care Franţa interzice fracturarea hidraulică, metoda utilizată în prezent pentru extragerea gazelor de şist. Gerard Mestrallet alături de directorul general de la Total SA, Christophe de Margerie, au cerut în mod public o modificare a politicii Franţei în acest domeniu.

‘Este incredibil că închidem ochii la gazele de şist’, a declarat Jean-Louis Schilansky, preşedintele grupului de lobby Union Francaise des Industries Petrolieres. ‘Franţa se va găsi izolată în acest domeniu şi acest lucru nu e bine. În prezent suntem singuri alături de Bulgaria’, a mai spus Schilansky.

Parlamentul francez a interzis fracturarea hidraulică în 2011, sub mandatul lui Nicolas Sarkozy. Actualul preşedinte al Franţei, Francois Hollande, a declarat şi el luna trecută că nu va aproba fracturarea hidraulică.

Organizaţiile de protecţie a mediului înconjurător atrag atenţia asupra faptului că metoda de extragere a gazelor de şist, fracturarea hidraulică, este una controversată. Această tehnologie constă în injectarea la mare presiune de apă amestecată cu nisip şi produse chimice pentru eliberarea gazului din rocă, ceea ce ar putea contamina apele subterane.

GDF SUEZ este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF SUEZ Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 km şi are aproximativ 4.000 de salariaţi.

Sursa: Agerpres