Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu, a explicat, marți seara, la Digi24 despre incidentele de la Petromidia și Azomureș, explicând că există 234 de întreprinderi din România care reprezintă un risc mare de poluare.

Berceanu spune că acestea sunt controlate anual, însă se pot întâmpla accidente, pentru că deși totul e bine din punct de vedere al logisticii, mereu există un „Dorel” care într-un moment critic nu va pune degetul pe buton să oprească instalațiile. Chiar dacă primesc avertismente de la senzorii de siguranță, acești „Dorei” nu iau nicio măsură, mai transmite șeful Gărzii de Mediu.

Ca să vă prezint o imagine de ce se întâmplă cu aceste echipamente industriale, vă spun că noi, la nivelul țării avem 234 de echipamente, de întreprinderi care au un risc mare de poluare. Noi controlăm în fiecare an toate aceste 234 de obiective cu pericol mare de poluare. Am controlat până acum 143 din aceste obiective. Petromidia și Azomureș erau controlate. Controalele astea înseamnă Gardă de Mediu, ISU și alte instituții care se ocupă de control.

Pe lângă aceste 143 de controale pe care le-am făcut, din proprie inițiativă, noi am mai făcut în acest an 86 de controale pe obiectivele astea. Am dublat practic unele controale, ca să vedem ce se întâmplă, a explicat Berceanu la Digi 24.

Berceanu mai spune că de exemplu, companiile care trebuie să asigure primul ajutor prin companii private care acționează pe aceste platforme industriale și să stingă un incendiu până ajung pompierii la fața locului.

„Nu toate companiile private de intervenții știu să acționeze, nu toate au echipamentele necesare. Când s-au făcut aceste simulări de intervenție am văzut că nu toate știu să acționeze, că nu toate au echipamentele care ar fi necesare. Pe lângă acest fapt, mai intervin niște „Dorei” pe platformele astea. De exemplu, la unul dintre incidente am avut cred că aproape un milion de avertismente că ceva e în neregulă. Instalațiile trebuiau oprite. Nu s-a întâmplat acest lucru”, a mai spus Berceanu.

Șeful Gărzii de mediu mai spune că avertismentele se transmit prin senzori, au niște senzori de siguranță instalațiile astea, nu pot funcționa altfel. În momentul în care ai un incident se opresc celelalte instalații. Într-unul din cele două cazuri din ultima vreme, senzorii au fost ignorați cu bună știință.

„Pe noi ne ajută de multe ori direcția vântului. Nu știu… cineva de sus de acolo ne iubește”

În ceea ce privește poluarea, Berceanu spune că la Petromidia ne-a ajutat direcția de dispersie a aerului, a fost un pic către țărm, dar aerul s-a dus către mare, însă totuși avem o poluare. De asemenea, la Azomureș am avut o poluare, dar care nu a afectat localitatea Târgu Mureș.

Sursa foto: stiripescurt.ro