Barack Obama a preluat iniţiativa în această conversaţie, prezentându-i mai întâi condoleanţe preşedintelui francez pentru decesul directorului Institutului de Studii Politice, Richard Descoings, găsit mort săptămâna trecută într-un hotel din New York. Apoi, discuţia dintre cei doi şefi de stat s-a axat pe teme precum situaţia din Siria, preţul petrolului şi securitatea în Afganistan.

Dar pentru că mai sunt doar zece zile până la alegerile prezidenţiale, campania electorală bineînţeles că nu putea lipsi din conversaţie. Un moment tentant pentru Sarkozy de a se afişa cu un preşedinte american extrem de popular în Franţa. Ştiu că eşti extrem de ocupat", i-a spus Obama preşedintelui francez adăugând că îl admiră pentru lupta pe care o duce.

"Ai mereu gânduri prieteneşti pentru Franţa", i-a răspuns Nicolas Sarkozy, înainte de a se declara, în engleză, sigur de victoria lor în alegeri. Primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, Barack Obama va candida pentru un nou mandat în noiembrie.

A fost prima dată când jurnaliştii au fost invitaţi să participe la o videoconferinţă cu înalţi demnitari internaţionali, aceste discuţii fiind de obicei consacrate marilor dosare diplomatice şi gestionării crizei.

Nu este prima dată când Sarkozy mizează pe sprijinul unor lideri internaţionali în campania sa. La începutul campaniei electorale, Nicolas Sarkozy s-a afişat cu Angela Merkel, într-un interviu televizat, la Palatul Élysée. A ţinut, de asemenea, o conferinţă de presă comună cu premierul britanic David Cameron, mai puţin prompt totuşi decât cancelarul german în a face campanie pentru "Nicolas".