Aflat la o reuniune de strângere de fonduri de la periferia oraşului Seattle, Obama a recunoscut că economia americană continuă să fie caracterizată de "vânturi contrare", dar a adăugat că, oricum, se află într-o stare mai bună decât cea din Europa, unde anumite ţări au intrat în recesiune.

"Europa este în continuare într-o situaţie dificilă, în parte pentru că (liderii săi) nu au adoptat măsurile decisive pe care noi le-am adoptat la începutul acestei recesiuni", a adăugat Obama.

Unul dintre principalii aliaţi europeni ai preşedintelui american, Nicolas Sarkozy, a fost înfrânt duminica trecută în alegerile prezidenţiale de socialistul Francois Hollande, care doreşte renegocierea pactului european de stabilitate pentru a-i adăuga măsuri în favoarea creşterii.

Barack Obama este el însuşi candidat pentru un nou msandat la 6 noiembrie, iar starea economiei americane ar putea fi factorul determinant pentru deznodământul scrutinului. Rata oficială a şomajului ţării a fost stabilită la 8,1%, în scădere cu aproape două puncte de la apogeul crizei, dar în continuare departe de nivelul său de debut din 2008 (5%).