Organizația Națiunilor Unite – ONU a lansat săptămâna aceasta un avertisment extrem de dur cu privire sa soarta diverselor specii de plante și animale de pe Pământ.

Plan de acțiune

Astfel, oamenii mai au la dispoziție doar 10 ani pentru salvarea biodiversității planetei, conform celor mai recente cercetări.

În timpul Convenției ONU pentru Biodiversitate s-a prezentat un plan de acțiune care stabilește principalele obiective de atins la nivel global pentru salvarea speciilor pe cale de dispariție.

Biodiversitatea este fundamentală

Documentul arată că aproape o treime din suprafața Pământului trebuie să fie protejată, iar poluarea diminuată la jumătate până în 2030, pentru a salva de la dispariție numeroase specii de animale, arată digi24.ro, citând presa internațională.

”Biodiversitatea și beneficiile pe care le oferă sunt fundamentale pentru bunăstarea omului și pentru o planetă sănătoasă”, se arată în proiectul prezentat în timpul conferinței ONU.

Îmbunătățirea calității vieții umane

”În ciuda eforturilor depuse, biodiversitatea se deteriorează continuu, iar acest declin se va accentua tot mai tare”, stipulează documentul.

Printre obiectivele propuse se numără reducerea emisiilor de carbon în toate ramurile industriei, reducerea poluării prin înjumătățirea cantității deșeurilor din plastic, asigurarea legalității în comerțul tuturor speciilor sălbatice și îmbunătățirea calității vieții umane prin menținerea purității apei și comercializarea hranei verificate.

Summitul din China

Planul va fi adoptat în cadrul summitului din luna octombrie, pe tema biodiversității, din Kunming, China.

Soluții similare au fost propuse și la summitul din 2010 din Japonia, însă au rămas doar la stadiul de proiect.