„Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, împreună cu autorităţile locale, au verificat 2.635 de operatori economici şi 21.244 de persoane”, este scris într-un comunicat al MAI, potrivit agerpres.ro

Nerespectarea măsurilor de protecţie

Din totalul sancţiunilor, 854 au fost aplicate persoanelor fizice pentru participarea la activităţi în spaţiul public sau privat închis pentru care au fost instituite interdicţii şi restricţii, precum şi pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală. Valoarea acestor sancțiuni a fost de 120.400 lei.

De asemenea, 59 au fost aplicate operatorilor economici pentru organizarea de activităţi în spaţiul public sau privat închis, precum şi pentru nerespectarea regulilor de amenajare a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi de comerţ, alimentaţie publică şi alte servicii (terase, cluburi, săli de sport etc.) – în valoare de 79.450 lei.

Trebuie menționat că în cadrul acţiunilor desfăşurate au fost aplicate şi 236 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 87.440 de lei, pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială, conform Legii nr. 61/1991.

„La activităţi au participat 5.118 poliţişti, 2.016 jandarmi, 606 poliţişti de frontieră, 92 cadre ISU, 1.640 poliţişti locali, 26 de reprezentanţi ANSVSA, zece inspectori ANPC, 25 de reprezentanţi ai structurilor Ministerului Sănătăţii, 27 de angajaţi ai Ministerului Muncii, un reprezentant din cadrul Ministerului Transporturilor şi patru reprezentanţi ai autorităţilor publice locale”, este scris în comunicat.

La linia telefonică TELVERDE (0800800165), operaţionalizată începând cu data de 14 iulie, dedicată special sesizării neregulilor în context COVID-19, în data de 19 august au fost primite 29 de apeluri telefonice.

Sesizările au fost direcţionate pentru verificări la nivelul municipiului Bucureşti şi a altor 13 judeţe, fiind semnalate, în special, nereguli privind purtarea măştii de protecţie şi păstrarea distanţării sociale. Patru dintre faptele sesizate la linia TELVERDE s-au confirmat în urma verificărilor.

ANPC a făcut ravagii pe litoral

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au dat, în acest sezon estival, amenzi în valoare de 1,8 milioane de lei în sudul litoralului, adică de la Costineşti la Vama Veche, unde au găsit mai multe nereguli, printre care mâncare expirată, camere de hotel cu igrasie şi şezlonguri murdare.

Vicepreşedintele ANPC, Valentina Veronica Mitran Piticu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că mulţi operatori economici au dat dovadă de neglijenţă şi nepăsare faţă de viaţa şi sănătatea consumatorilor.

“În acest an, mulţi dintre operatorii economici au dat dovadă de neglijenţă, poate chiar de nepăsare faţă de viaţa şi sănătatea consumatorilor, fapt demonstrat prin numărul însemnat de sancţiuni aplicate în această perioadă cât s-a desfăşurat acest Comandament. (…) Unii dintre operatorii economici nu numai că nu au ţinut cont de primele avertizări atunci când am fost în control, dar au şi recidivat liniştiţi crezând că noi nu vom reverifica”, a afirmat vicepreşedintele ANPC, potrivit news.ro.