Potrivit sondajelor de opinie, letonii sunt departe de a se bucura de ideea aderării la zona euro aflată în plină criză economică, în timp ce guvernul de centru-dreapta dă asigurări că este în interesul ţării să aibă aceeaşi monedă cu principalii săi parteneri comerciali. Un sondaj realizat de Institutul Latvijas Fakti în august în rândul a o mie de persoane arată că doar 35% dintre letoni sprijină trecerea la euro, faţă de 59% împotrivă, în timp ce 6% nu au avut nicio opinie.
În micul orăşel Cesis (90 km nord-est de Riga), sunt sceptici chiar şi cei care lucrează în sectoarele unde se obişnuieşte să se folosească euro.

Jolanta Sausina, proprietara cafenelei ‘2 Locals’ din piaţa centrală, recunoaşte că unii dintre clienţii săi o întreabă adesea dacă pot plăti în euro raportat la Estonia vecină – ultima ţară care a adoptat moneda euro în 2011 – mai degrabă decât în lats letoni.

Trecerea la euro ar simplifica tranzacţiile, însă Jolanta Sausina care îşi aminteşte istoria Letoniei pierzându-şi, recâştigându-şi şi apoi pierzându-şi iar independenţa timp de 70 de ani, nu este entuziastă.

"Am 38 de ani şi ar fi a patra oară când moneda ţării se schimbă. Prima oară am avut rubla sovietică, apoi Repsinieki (o monedă provizorie după ce Letonia şi-a câştigat independenţa faţă de Moscova în 1991) şi apoi lats-ul, care a revenit după ce a dispărut timp de 50 de ani, şi iar acum euro", a afirmat ea.

"Oamenii nu sunt cu adevărat ataşaţi de niciuna din aceste monede, mai ales că niciuna nu a rămas mult timp", a adăugat ea.

Poziţia guvernului pro-euro ţine şi de faptul că pentru moment opoziţia este limitată la extreme. O alianţă anti-euro s-a format în Letonia între grupurile ‘Anti Globalisti’ (stânga) şi ‘Perkonkrusts’ (extrema-dreaptă). Ei îi acuză pe site-ul lor comun eirone.lv (Nu euro) pe membrii guvernului leton că ar fi ‘marionete’ ale unei elite internaţionale.

Liderii letoni susţin însă că politica lor de austeritate a permis ţării să respecte criteriile de la Maastricht privind inflaţia, datoria şi deficitul public. Singura dificultate pentru Letonia, care a trecut de la o extremă la alta în ultimii zece ani, este să arate că a găsit o cale sustenabilă de creştere, notează AFP.
Sursa: Agerpres