Aproape 68 de mii de japonezi au astăzi o vârstă de peste 100 de ani, în timp ce acum 50 de ani numărul lor nu era cu mult mai mare de 300, notează Financial Times.

Deși la prima vedere aceasta poate părea o veste bună, pentru guvernul și economia Japoniei este o mare îngrijorare, mai ales că de ani de zile numărul nașterilor stă cu mult sub cel al deceselor. 

De altfel, Japonia este singura țară din lume unde au apărut deja cărți educative care învață populația cum să traiască  la vârste de peste 100 de ani. 

Sistemul medical extrem de bine pus la punct, alimentația aproape perfectă și, nu în ultimul rând mentalitatea care îi împinge pe japonezi să se implice în societate până la finalul vieții sunt motivele pentru care numărul bătrânilor a ajuns atât de sus țși va mai crește. 

Cifrele arată că aproape toți japonezii își fac cel puțin două controale medicale pe an și că toți, inclusiv pensionarii, sunt implicați în activități sociale. 

Această apetență către participarea la viața societății, indiferent de vârstă, face parte dintr-o adevărată cultură, denumită Ikigay și studiată de oamenii de știință îna aprofunzime.

Simplist spus, concluzia lor este că secretul longevității constă în primul rând în dorința, chiar obligația autoimpusă a oamenilor de a fi activi până la moarte.