”Aceasta este o devastare totală. În ceea ce privește infrastructura, Puerto Rico nu va mai fi la fel.”, a declarat Carlos Mercader, purtătorul de cuvânt al guvernatorului din Puerto Rico.

Daunele totale încă nu sunt cunoscute, dar se poate observa în imagini că orașul este distrus: acoperișuri suflate, străzi inundate, ferestre sparte și rămășițele palmierilor împrăștiați. Acesta a fost cel mai puternic uragan care a lovit insula din 1932.

Agenția federală de gestionare a situațiilor de urgență, Congresul și companiile private de asigurări vor prelua o parte din costurile pe care le-a provocat uraganul, dar guvernul local din Peninsula Puerto Rico va trebui să își asume unele costuri.

”Nu știm care vor fi consecințele uraganelor, dar cu siguranță va exista ajutor federal pentru a reconstrui infrastructura atât a Insulelor Virgine, cât și a orașului Puerto Rico.”, a declarat John Mousseau, expert în datorii Puerto Rican la Cumberland Advisors, o firmă cu sediul in Florida.

Puerto Rico trece deja printr-o criză economică epică. Nu există nicio modalitate prin care orașul să își revină pe propriile puteri. În mai, a depus cel mai mare faliment municipal din istoria S.U.A

Guvernul datorează obligațiuni în valoare de 74 miliarde de dolari și nu a reuțit să efectueze vreo plată în decursul unui an. Încearcă să să stabilească un program de plată cu un consiliu de supraveghere instalat de Congres. În vara trecută, guvernul insulei și consiliul de supraveghere s-au contrazis asupra a ceea ce consiliul a numit o lipsă de progres în planul de plată a datoriilor.

Insula suferă de șomaj extrem de ridicat – mai mult de 10% – și de exodul locuitorilor care au fugit în continentul american pentru a avea oportunități de angajare mai bune. Peste 400.000 de locuitori au părăsit insula din 2004 – 89.000 doar anul trecut, potrivit Centrului de Cercetare Pew. Populația actuală este de aproximativ 3,4 milioane.

Totuși, unii exterți afirmă că consecințele uraganului Maria este o oportunitate pentru Puerto Rico de a reconstrui drumurile, podurile și alte infrastructuri care au nevoie disperată de o refacere.

Pe de altă parte, eforturile reconstrucției pot crea job-uri mult dorite pe insulă.

. "Toată reconstrucția va stimula economia", spune Cate Long, fondatorul Clearinghouse-ului Puerto Rico, o firma independenta de cercetare concentrata pe datoriile insulei