Situaţia după a 60-a aniversare a lui Vladimir Putin este comentată de autorul cărţilor despre Rusia, Boris Reitschuster.
Redactor: Aţi scris una din cele mai cunoscute în Occident biografii despre Vladimir Putin şi două cărţi cu schiţe despre Rusia. Cea mai recentă, "Extremul rus la patrat" este mult mai matură, dar totodată pesimistă. Pe lângă anecdote şi zâmbete, există acolo multă tristeţe şi mai puţin entuziasm faţă de Rusia. Ce s-a schimbat în dumneavoastră şi în Rusia?
Boris Reitschuster: S-a schimbat şi una şi alta. În cursul ultimilor câţiva ani, Rusia a devenit o cu totul altă ţară. Obişnuit, vorbim în primul rând de politică, de dezvoltarea autoritarismului, de criza democraţiei, dar atragem rar atenţia asupra felului cum se reflectă toate acestea în viaţa oamenilor simpli, a locuitorilor Rusiei.
Redactor: Se vede acest lucru?
Boris Reitschuster: Bineînţeles. Se schimbă în rău atitudinea faţă de străini, pentru că televiziunea relatează de dimineaţa până noaptea că străinii sunt agenţi. Oamenii simt că statul recurge din nou la violenţă şi intimidare şi acestea îşi pun amprenta pe societate. Este mai multă agresiune. Se simte acest lucru şi în metrou. Oamenii sunt apatici, am văzut aceasta la mulţi ruşi pe care îi cunosc. Pentru mine este şi o tragedie personală, fiindcă Rusia este a doua patrie a mea, ţara în care am locuit mai bine de zece ani şi în care aveam de gând să mă stabilesc definitiv. Un timp nu am observat această schimbare în rău în realitate şi la oameni – pe semne m-am autosugestionat.
Redactor: De ce Rusia se schimbă în rău? Este de vină politica sau poate oamenii s-au întors la tradiţie şi la un mod de viaţă care le este mai aproape?
Boris Reitschuster: Iniţial am crezut că a venit un Putin rău şi totul s-a schimbat, dar adevărul este mult mai complicat. Procesele dureroase pentru ruşi au încept încă pe timpul guvernării lui Mihail Gorbaciov. Ruşii au început să vorbească deschis depre trecut. Acest lucru este foarte greu într-o ţară în care aproape în fiecare familie există victime, dar deseori şi călăi ai stalinismului. Acum a avut loc reacţia. Putin a propus ca oamenii să nu privească istoria dificilă, ci să se prefacă că totul a fost bine. Nu este de mirare că mulţi ruşi au primit această propunere cu uşurare. Putin pur şi simplu a intuit aşteptările sociale ale timpului său. Dar comportarea lui poate fi comparată cu a unui om care îi dă heroină unui drogat după o perioadă lungă de abstinenţă. Nu este de mirare că orice drogat acceptă cu plăcere acest ajutor, pentru că vede lumea în culori mai frumoase, deşi pe termen lung drogul va fi pentru el ucigător. Am încercat în carte să nu vorbesc despre politică, ci despre viaţa de zi cu zi. Este o poveste despre pagina zilnică a "putinismului", care nu este deloc mult mai veselă decât politica. (…)
Redactor: Anul trecut a existat speranţa că ceva se va schimba în Rusia. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă. Dar alegerile prezidenţiale au consfinţit alegerea lui Vladimir Putin pentru a treia oară. Se poate schimba ceva în Rusia?
Boris Reitschuster: Da. Rusia se poate schimba, dar nu aşa cum ne imaginăm noi. Rusia nu se va schimba cu ajutorul demonstraţiilor. Oamenii îşi amintesc de stalinism şi memoria aceasta paralizează masele privind participarea la viaţa socială spontană. Se vor găsi 100.000 de oameni dispuşi să iasă în stradă, dar nu un milion sau câteva milioane. Ruşii sunt apatici şi consideră că toţi politicienii – inclusiv cei din opoziţie – au mâinile murdare.
Redactor: Şi atunci, cum se va putea schimba ceva în Rusia?
Boris Reitschuster: Demonstraţiile arată că o parte a societăţii se schimbă, iar puterea reacţionează mărind violenţa şi intimidarea. Este suficient să intri pe internet şi să vezi câte glume sunt acolo cu Vladimir Putin. Acesta este începutul sfârşitului, cu toate că agonia va dura mai mult.
Puterea încearcă să-i intimideze pe oameni, fie chiar şi prin prezentarea procesului fetelor din grupul Pussy Riot, care a interpretat un cântec punk într-o catedrală ortodoxă. La protestele în masă participă reprezentanţii elitelor, mulţi ruşi emigrează, pentru că s-au săturat de situaţia actuală.
Şi la Kremlin tot mai mulţi oameni văd că Vladimir Putin nu garantează succesul şi nici stabilitatea actualei echipe. De aceea chiar şi 100.000 de demonstranţi pot provoca un protest în rândul elitelor, care în cele din urmă să ducă la înlăturarea sau plecarea lui Vladimir Putin. În Rusia nu va fi o revoluţie, mai degrabă ar putea avea loc o lovitură de palat, dar schimbări vor fi. Poziţia lui Putin imediat după cei 60 de ani ai lui este mult mai slabă decât ni se pare nouă.
Redactor: Putin va pleca, dar elita va rămâne. O elită oligarhică coruptă, legată în mare măsură de serviciile speciale, poate schimba Rusia? Poate că după Putin va fi la fel ca acum, dar în alt ambalaj?
Boris Reitschuster: Întrebarea este, cine va câştiga în urma unei lovituri de palat. Există în Rusia forţe care cred că este mai bine să nu ajungă niciodată la putere. Există astfel de pragmatici. Vremea lui Stalin a apus de mult. Elita rusă are conturi în Elveţia, case pe Coasta de Azur, soţii la Londra şi copii în SUA. Ei trebuie să aibă relaţii bune cu Occidentul şi nu le place că Putin o coteşte în altă direcţie, nu le garantează colaborarea ca altădată.
Putin trage tot mai mult Rusia în trecut. Nu mă aştept ca actuala elită să facă o cotitură, dar chiar şi oprirea regresului putinist va fi un mare succes. Rusia nu va deveni rapid o democraţie, nici stat de drept, dar ar putea păşi pe urmele scenariului ucrainean.
Redactor: Ce înseamnă aceasta?
Boris Reitschuster: Toate relele vechi vor rămâne – corupţia, poziţia privilegiată a statului şi a autorităţilor, dar va apărea de asemenea şi mesagerul noului, adică pluralismul, prezenţa opoziţiei în viaţa publică, libertatea reală a cuvântului. Acesta ar fi cel mai bun scenariu pentru Rusia.
Redactor: Iar scenariul negativ?
Boris Reitschuster: Dezmembrarea ţării şi aceasta poate cu violenţă pe scară uriaşă, sângeroasă, război civil. Cu cât va dura mai mult stagnarea putinistă, cu atât mai mult viitorul Rusiei poate fi brutal şi de nestăpânit.

Boris Reitschuster, ziarist german, fost mult timp corespondent al săptămânalului "Focus" la Moscova. A scris, între altele, biografia lui Vladimir Putin şi două cărţi cu reportaje şi schiţe despre Rusia. Anul trecut a părăsit definitiv Moscova. 
SURSA: RADOR