O nouă victorie a lui Putin în Republica Belarus. Polonezii sunt îngrijorați

Autorul articolului (Mateusz Zielonka) a atras atenția asupra ideii pe care președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a făcut-o cunoscută la consfătuirea privind colaborarea militară cu Rusia.

Președintele belarus propusese ca avioanele rusești să fie folosite pentru patrularea în comun în republică. Cu aceeași ocazie Lukașenko a remarcat faptul că Moscova și Minskul au deja experiență în ceea ce privește patrularea în comun – în timpul Campionatului Mondial de Hochei, de exemplu din 2014.

Consolidarea colaborării ruso-belaruse

După părerea autorilor materialului, consolidarea colaborării ruso-belaruse ar influența securitatea membrilor NATO în regiune. Jurnalistul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea în legătură cu semnarea programului de parteneriat strategic pentru o perioadă de cinci ani, document care, consideră ei, sporește dependența Minskului față de Moscova.

Unii cititori au presupus că apropierea dintre Rusia și Republica Belarus are legătură cu eșecul politicienilor occidentali care au refuzat să-l sprijine pe președintele ales al republicii.

„Și din nou Putin a repurtat o victorie (…). Încercările de presiune din partea Poloniei, metoda cnutului și a prăjiturii, folosită de SUA și UE, crearea, de către Occident, a unui guvern alternativ în exil, nu au dat niciun rezultat”, a arătat cu regret unul dintre cititori.

„Cu alte cuvinte, acțiunile neghioabe ale NATO au avut încă o dată ca rezultat faptul că ea și-a făcut rău ei înșiși”, a arătat alt cititor. „Republica Belarus este vecina Poloniei și din acest motiv trebuie să intervenim”, a arătat un cititor. „Vom rămâne singuri în fața pericolului rusesc”, se arăta în comentarii.

Ambasadorul Rusiei în Republica Belarus, Dmitri Mezențev, remarcase la începutul lunii martie că încercarea unor țări „de a despărți” Republica Belarus de Rusia este dictată de faptul că Occidentul „nu se poate împăca” cu apropierea politică dintre cele două state.