Taxă pentru turiști, în Grecia. Cât vor plăti românii pe zi în urma introducerii taxei pentru cazare

Taxă pentru turiști, în Grecia. O nouă contribuție financiară a fost impusă de către autoritățile elene pentru vizitatorii săi. Acest lucru promite să afecteze turismul în Grecia. Pentru fiecare zi de odihnă petrecută pe tărâmul elen, românii vor fi supuși unei taxe.

În ceea ce privește destinația turistică favorită a românilor, taxele sunt aplicate doar în timpul sezonului. Mai precis, în perioada martie-octombrie.

Autoritățile din Grecia au adoptat recent o hotărâre prin care instituie o taxă suplimentară de cazare în timpul sezonului turistic. Această măsură are ca scop strângerea de fonduri pentru lucrările de reparație și reconstrucție. Fondurile sunt necesare în urma pagubelor produse de incendiile forestiere devastatoare și inundațiile grave care au afectat țara.

Astfel, începând cu data de 1 martie, turiștii sunt supuși unei taxe de reziliență la schimbările climatice. Ea va fi în vigoare până la finalul sezonului turistic, în luna octombrie.

Din acest moment, turiștii vor fi supuși unor tarife mai mari pentru cazare. Ele vor fluctua între 1 euro și 4 euro pe zi, în funcție de un sistem de evaluare stabilit de guvern, care se bazează pe ratingul oficial al fiecărei locații. Această ajustare tarifară are ca scop oferirea de fonduri suplimentare pentru îmbunătățirea infrastructurii turistice și protejarea mediului înconjurător.

Astfel, sejururile la hoteluri de patru stele vor implica un cost suplimentar de 7 euro pe zi. Conform acestui sistem, turiștii cazați în apartamente sau hoteluri cu una sau două stele vor fi taxați cu 1,5 euro pe zi. Pe de altă parte, cei care optează pentru hoteluri de trei stele vor fi supuși unei taxe de 3 euro pe zi.

grecia
Grecia / SURSA FOTO: Dreamstime

Sejururile la hotelurile de 5 stele vor costa cu 10 euro în plus pe zi

Potrivit noii politici adoptate, oaspeții care aleg să se cazeze în hoteluri de patru stele vor fi supuși unei taxe suplimentare de 7 euro pe zi.

Cei care optează pentru luxul oferit de hotelurile de cinci stele vor fi taxați cu 10 euro pe zi.

Implementarea noilor taxe va conduce la o dublare a bugetului Greciei pentru rezervele speciale destinate sectorului turistic. Aceste taxe suplimentare nu vor fi incluse în tarifele agențiilor sau operatorilor de turism, ci vor trebui plătite direct în moneda locală de către turiști.

Autoritățile de frontieră elene estimau că numărul turiștilor români care au vizitat Grecia în 2022 a fost de aproximativ 1,4 milioane, conform unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Amintim că Grecia s-a confruntat cu „cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE”, așa cum a declarat marți, 29 august, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Acesta a subliniat totodată că cele 27 de țări membre au mobilizat în acea perioadă aproape jumătate din mijloacele aeriene europene pentru stingerea flăcărilor.