Pandemia de coronavirus face ravagii în România. După aproape două săptămâni de peste 1000 de cazuri zilnice descoperite, abia astăzi am scăzut sub 1000, dar totul pentru că s-a testat mai puțin. În același timp, șeful DSU, Raed Arafat, trage un semnal de alarmă. Avem parte de un alt pericol major în România.

O nouă molimă se anunță în România

Raed Arafat dezvăluie că apariția unui vaccin anticoronavirus nu va rezolva imediat situația și îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze împotriva gripei de sezon, pentru a reduce riscul de infectare. „Cum au zis și cei de la OMS, până nu vedem vaccinul noi suntem obligați să ne pregătim. Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să știm că vaccinul nu va rezolva instantaneu situația pentru că ai nevoie de sute de milioane de doze ca să oprești răspândirea.

Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează și cu COVID am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu și va fi foarte greu și pentru medici.

Eu am speranța că vom putea să controlăm măcar să rămână un platou și să înceapă să scadă prin măsurile care să iau, dar speranța asta nu poate să depinde numai de noi și populația cred că în ultima perioadă a sesizat seriozitatea situației și datorită acestui lucru eu am speranța și mai mare ca un număr mai ridicat de populație să fie mai atentă și să respecte regulile și cu asta poate că reușim să controlăm situația și să începem să vedem o scădere”, a spus Arafat, la Antena 3.

Dar asta nu e tot. Arafat atrage atenția asupra faptului că, potrivit specialiștilor americani, comportamentul tinerilor ar reprezenta unul dintre factorii care au dus la creșterea accelerată a numărului de cazuri de coronavirus. Aceștia s-au lăsat ghidați de informațiile potrivit cărora sunt slabe șanse să fie loviți de o formă severă a bolii, așa că s-au relaxat prea mult.

Sursa foto INQUAM / Alexandru Busca