O nouă criză a gunoaielor se poate ivi în Sectorul 1. Liberalii fac apel la Clotilde Armand să rezolve situația

PNL Sector 1 avertizează cu privire la gestionarea gunoaielor din zonă. Liberalii din Sectorul 1 al Capitalei spun că gunoiul din școlile din sector nu va mai fi ridicat de la data de 1 iunie, situație față de care se arată îngrijorați.

”Sectorul 1 este foarte aproape de o nouă criză gravă a gunoaielor, care ar putea pune în pericol viața și siguranța cetățenilor. După ce compania de salubritate a anunțat deja diminuarea frecvențelor de la 1 iunie, ca urmare a sumelor restante pe care primăria Sectorului 1 le are, avem informații că de mâine nu se mai ridică gunoiul din școlile din sector. Și că urmează și alte întreruperi ale serviciului pentru cetățenii sectorului 1.”, scrie PNL sector 1.

Nu este prima oară când gunoiul rămâne pe străzi

PNL Sector 1 amintește în comunicatul de presă trimis despre finalul anului trecut, când a existat o perioadă în care serviciile de salubritate au fost blocate de primarul Clotilde Armand, iar pe străzi s-au adunat munți de gunoaie.

”Ne dorim ca acest lucru să nu se mai repete. Amânarea identificării unei soluții care să respecte legea nu ajută pe nimeni, ci din contră – creează blocaje majore, cu efecte profund nocive asupra cetățenilor.” mai spune PNL

Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1, spune că pe oameni îi interesează să nu locuiască printre saci de gunoaie. El face apel la ”la aparatul administrativ al primarului să identifice rapid soluțiile legale pentru a evita un dezastru”.

„Discuțiile despre restanțe, bani care trebuie recuperați, facturi neplătite sau controale nu fac obiectul activității Consiliului Local, care este doar autoritatea contractantă a serviciului de salubritate. Pentru toate acestea, aparatul administrativ al primarului are toate pârghiile legale la dispoziție – instanță sau organe de control abilitate. Pe noi și pe cetățenii sectorului 1 ne interesează două lucruri importante: să nu locuim între mormane de gunoaie și să existe responsabilitate și legalitate în cheltuirea banului public. Astfel, în contextul acestei crize iminente, facem apel la aparatul administrativ al primarului să identifice rapid soluțiile legale pentru a evita un dezastru. Restul se rezolvă în instanță și prin sesizarea organelor abilitate să deruleze controale și anchete”, a declarat Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1.

Sunt deschise procese pentru recuperarea prejudiciilor

În comunicatul de presă mai este notat că legislația în vigoare prevede termenii clar pentru derularea unor acțiuni de verificare sau negociere a tarifelor, care puteau fi exercitate încă de la începutul acestui conflict, tocmai pentru clarificarea oricăror suspiciuni.

Consilierii PNL mai spun că există mai multe procese deschise pentru recuperarea unor prejudicii semnalate de Curtea de Conturi, în anii anteriori.

Liberalii mai spun că există disponibilitatea de dialog și implicare a consilierilor PNL pentru medierea situației, explicând că acest lucru s-a văzut în ultimele luni, prin participarea în comisia de mediere constituită tocmai pentru identificarea unei soluții. PNL Sector 1 mai spune că s-a găsit o soluție care include economii de zeci de milioane de lei la bugetul local.

„Imaginați-vă că aveți o casă veche pe care vreți să o consolidați și ați început lucrările la structura de rezistență. Între timp, acoperișul se prăbușește, plouă și ninge înauntru. Ce faceți? Continuați lucrările la structură, ignorând acoperișul prăbușit sau găsiți o soluție rapidă, pentru a evita o criză? Orice om normal ar alege a doua variantă. Cam așa se întâmplă și cu salubritatea în sectorul 1. Lucrurile sunt mult mai simple decât par. Avem o problemă pe termen lung, pe care doar instanța o va tranșa, și una pe termen scurt, pentru care avem nevoie de soluții rapide pentru binele cetățenilor în slujba cărora suntem”, a mai spus Sebastian Burduja.

Consilierii PNL Sector 1, reamintesc primarului și consilierilor USR Plus că au toată disponibilitatea pentru a-i sprijini în rezolvarea acestei situații, în limitele legale.

”Consilierii locali nu sunt instituții de control financiar, nu sunt judecători și nici procurori. Nu dau verdicte, nici sentințe. Pentru toate acestea există instituții precum ANAF, DNA și DIICOT, care trebuie sesizate urgent pentru orice suspiciuni de încălcare a legii și sperăm că acest lucru s-a întâmplat deja, dacă au fost identificate fapte ilegale. În contextul încălzirii vremii și a riscurilor epidemiologice încă existente, facem apel la rațiune și profesionalism și le solicităm primarului sectorului 1 și echipei sale să evite această gravă criză și să rezolve problemele structurale din această colaborare pe căile legale pe care le au la dispoziție. Cetățenii sunt întotdeauna pe primul loc”, se mai transmite în comunicat .

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea