Luna trecută Agenţia pentru infrastructura rutieră din Bulgaria şi compania elenă de construcţii Aktor au semnat contractul pentru lotul patru al autostrăzii Struma. Construcţia acestui tronson care face legătura între Sandanski şi Kulata va costa 59 milioane leva şi ar urma să se finalizeze în 23 de luni. Construcţia va fi finanţată prin fonduri de la Programul operaţional sectorial ‘Transport’.

Construcţia acestui tronson de autostradă va avea un efect pozitiv şi asupra căii ferate Sofia-Kulata, deoarece va necesita o schimbare de rută pentru o secţiune de 3,3 kilometri de cale ferată. Noua rută va fi una în linie dreaptă astfel că trenurile vor putea să ruleze cu o viteză de 160km/h.

Costul total al autostrăzii Struma, cu o lungime de 173 de kilometri, este de aproximativ 1,1 miliarde de euro. Până acum au fost finalizaţi 19 kilometri, iar cabinetul Borisov a promis că până în 2013 vor fi finalizaţi 156 de kilometri.

Autostrada Struma este o prioritate pentru guvernul bulgar deoarece face parte din coridorul paneuropean 4 (care face legătura între Europa Centrală şi Salonic şi Atena via Vidin şi Sofia).