"Nava transporta sisteme de apărare, care pot fi folosite doar pentru a respinge o eventuală agresiune străină, nu împotriva unor manifestanţi paşnici /…/ şi trei elicoptere care au fost reparate" în Rusia, a indicat şeful diplomaţiei ruse pentru postul de radio Eho Moskvî.

De asemenea, Serghei Lavrov a calificat drept ‘irealizabilă’ ideea potrivit căreia comunitatea internaţională l-ar putea obliga pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să renunţe la putere, după mai bine de 15 luni de proteste faţă de actualul regim de la Damasc.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Aleksandr Lukaşevici, a explicat că nava cargo, lansată la 11 iunie având la bord elicoptere Mi-25, proprietate a părţii siriene, urmează să treacă sub pavilion rus pentru a se evita ca aceasta să fie interceptat în drum spre Siria, conform AFP. Diplomatul rus a precizat că proprietarului navei, grupul rus Femko, a fost anunţat la trecerea cargoului din Marea Nordului în Oceanul Atlantic în legătură cu rezilierea asigurării de către o firmă britanică, iar vaporul, aflat sub pavilionul insulei Curacao, urma ‘să tragă la chei cu scopul de a fi inspectat’.

Pentru a se evita interceptarea vasului, s-a decis aducerea acestuia la Murmansk, unde este aşteptat sâmbătă pentru a fi trecut sub pavilion rus, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Marţi, autorităţile britanice au indicat că nava, care s-a întors din drum în largul Scoţiei, transporta elicoptere de atac Mi-25 destinate Siriei.

Aparate de acest tip ar fi fost folosite în ultimele luni în represiunile iniţiate de regimul de la Damasc împotriva insurgenţilor sirieni. Armatorul rus a insistat că efectua o "misiune comercială obişnuită" cu respectarea tuturor condiţiilor legale.

La începutul lunii iunie, secretarul de stat american Hillary Clinton avertizase în legătură cu un presupus transport de elicoptere din Rusia cu destinaţia Siria.

Tot marţi, un purtător de cuvânt al Pentagonului indica faptul că Rusia se pregăteşte să trimită trei nave cu provizii şi trupe pentru a proteja portul sirian Tartus, singura bază navală rusească în Marea Mediterană. Sursa nu a numit şi nu oferit precizări despre cargoul Alaed, întors din apele Scoţiei.

Moscova a replicat că este vorba despre repararea unor elicoptere furnizate de Rusia Siriei în urmă cu mulţi ani şi a insistat că nu va oferi Damascului niciun echipament militar ce ar putea fi utilizat împotriva manifestanţilor "paşnici".
Sursa: Agerpres