Se aşteaptă ca această flotă să ajungă în cursul zilei de luni în zona insulelor a căror suveranitate este disputată de Japonia şi China. În zona insulelor Senkaku, aşa cum le numesc niponii, sunt concentrate mai multe nave de patrulare ale pazei de coastă a Japoniei.

Duminică, a fost ridicată oficial interdicţia la pescuit în Marea Chinei de Est. Potrivit mass-media locale, circa 1.000 de vase de pescuit au pornit imediat spre insulele Sankaku/Diaoyu pentru a pescui în zonă. De regulă, în această zonă pescuiesc rezidenţi din provinciile estice ale Chinei, Zhejiang şi Fujian.

Ministerul Agriculturii de la Beijing, în responsabilitatea căruia intră şi pescuitul, a declarat în acest context că au fost întreprinse toate măsurile ca pescarii chinezi să pescuiască în siguranţă.

Tokyo nu exclude ca aceste vase de pescuit să încerce să amplaseze ‘un desant’ în insule. În prezent, în cadrul guvernului japonez a fost creată o celulă de criză pentru situaţia legată de insulele respective.

Premierul Yoshihiko Noda şi-a anulat toate vizitele şi în acest moment se află la guvern şi urmăreşte evoluţia situaţiei din teren.

În China continuă de o săptămână manifestaţiile antijaponeze, care au început după ce Tokyo a ‘naţionalizat’ trei din cele cinci insule Sankaku/Diaoyu din Marea Chinei.
SURSA: Agerpres