Compania farmaceutică Purdue Pharma a fost găsită vinovată în soluționarea cazului opioidelor de 8 miliarde de dolari. Aceasta a admis că permite furnizarea de medicamente „fără scop medical legitim”. Acordul cu Departamentul de Justiție al SUA rezolvă unele dintre cele mai grave plângeri împotriva firmei, dar încă se confruntă cu mii de alte plângeri aduse de state și familii.

Cum a răspuns compania acuzaților

Purdue a numit afacerea un pas „esențial” pentru o rezolvare mai largă a problemei. „Purdue regretă profund și își asumă responsabilitatea pentru abaterile detaliate de Departamentul de Justiție”, a declarat Steve Miller, care s-a alăturat consiliului de administrație  în calitate de președinte în iulie 2018, cu puțin timp înainte ca firma să solicite protecție împotriva litigiului prin depunerea cererii de faliment. Judecătorul care se ocupă de cazul falimentului va supraveghea modul în care vor fi afectate negocierile cu alte state și orașe care au intentat procese împotriva companiei, multe dintre acestea opunându-se deja termenilor. Procesul se desfășoară în urma anilor de investigare a afirmațiilor potrivit cărora Purdue și alți producători de medicamente au încurajat supra-prescrierea opioidelor, ducând la supradoze și dependențe.

În conformitate cu termenii procesului, Purdue va admite că a conspirat la fraudarea SUA și încălcarea legilor, în distribuția sa de analgezice ce cauzează dependență. Purdue a recunoscut că a plătit companiile de asistență medicală și medicii pentru a încuraja prescrierea medicamentelor, care au fost plătite în cele din urmă prin programe de sănătate publică.

Cât va plăti de fapt

Purdue va plăti 225 milioane de dolari  Departamentului de Justiție și încă 1,7 miliarde de dolari pentru  cererile făcute în alte procese. Înțelegerea include, de asemenea, o amendă penală de 3,54 miliarde de dolari și o pedeapsă civilă de 2,8 miliarde de dolari.

Compania se va reorganiza ca o nouă companie condusă de cineva ce se va gândi la  „beneficiul public”. Acesta ar continua să producă OxyContin și alte medicamente,  guvernul având, probabil, un rol semnificativ, potrivit BBC.