EIU definește un conflict ca fiind un „scenariu de conflict complet, care implică participarea militară directă a Chinei, Taiwanului și a SUA”, bazându-se pe presupusa escaladare a tensiunilor de către China. EIU evaluează riscul unui atac militar chinez direct asupra Taiwanului ca „foarte puțin probabil”, transmite CNBC.

Economiile Japoniei, Coreei de Sud și Filipinelor vor fi „mai vulnerabile”

Dar, dacă se va întâmpla, cele trei economii, ale Japoniei, Coreei de Sud și Filipinelor, vor fi „mult mai vulnerabile” din cauza apropierii lor de Strâmtoarea Taiwan și a legăturilor comerciale strânse cu China, dar, și mai important, pentru că aceste trei țări sunt aliate cu SUA.

China consideră Taiwanul drept o provincie separatistă care ar trebui reunificată cu continentul. Președintele chinez Xi Jinping a declarat în repetate rânduri că țara sa va „lupta pentru perspectiva reunificării pașnice”, dar „nu promite că va renunța la utilizarea forței”.

Taiwanul se consideră un stat suveran, separat de China, care s-a condus singur de când guvernul naționalist a fugit de pe continent, în 1949, în urma unui război civil prelungit. Tensiunile dintre Taiwan și guvernele Chinei au crescut de-a lungul anilor, iar vizitele politicienilor americani la nivel înalt în Taiwan au stârnit furia Beijingului.

Găzduiesc baze americane

Raportul EIU amintește că Japonia, Coreea de Sud și Filipine găzduiesc baze americane, amplificând vulnerabilitatea lor în cazul unui atac preventiv chinez și dacă Beijingul va alege să intre în război.

„Ne aşteptăm ca participarea Statelor Unite să activeze alianţele regionale de securitate ale acelor ţări, cu efect direct și implicații pentru Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Filipine și Coreea de Sud (precum și alte țări care găzduiesc baze americane, cum ar fi Thailanda și Singapore)”, se subliniază în raport.

SUA nu au un tratat de apărare reciprocă cu Taiwanul și nu sunt obligate să apere insula. Cu toate acestea, Legea relațiilor cu Taiwan, din 1979, prevede că Statele Unite „vor pune la dispoziția Taiwanului echipamente și servicii de apărare” care ar putea fi necesare pentru a „permite Taiwanului să mențină capacități de autoapărare suficiente”.

„Piețe puternic expuse”: Australia, Malaezia, Thailanda și Vietnam

EIU a numit și câteva „piețe puternic expuse”: Australia, Malaezia, Thailanda și Vietnam, precum și Hong Kong. EIU subliniază că Hong Kong nu va fi afectat atât de mult din cauza devastării fizice, cât mai ales din pricina interdicțiilor economice, investiționale și financiare asupra Chinei. Hong Kong, o fostă colonie britanică, a revenit sub stăpânirea chineză în 1997. Centrul financiar asiatic este guvernat după principiul „o țară, două sisteme”, oferindu-i mai multă autonomie decât altor orașe din China continentală.

Raportul spune că, în cazul unui conflict și dacă se aplică sancțiuni atât Chinei (și Hong Kong-ului prin extensie), acest lucru ar determina exodul unei părți semnificative a populației și fuga de capital, precum și o scădere abruptă în fluxurile de capital.

Taiwan va suferi cele mai grave consecințe în cazul unui conflict în Strâmtoare, trimițând unde de șoc care vor afecta industria globală a semiconductoarelor.