Potrivit publicaţiei americane, Departamentul de Stat a început anul trecut să utilizeze aceste drone în Irak cu titlu experimental şi a intensificat folosirea lor după retragerea, în decembrie, a ultimelor trupe americane din această ţară, scrie Agerpres.

Dronele în cauză nu transportă arme şi sunt destinate să furnizeze informaţii şi imagini cu privire la eventuale riscuri, cum ar fi manifestaţii publice şi baraje rutiere, forţelor de securitate aflate la sol, precizează ziarul amintit. Au dimensiuni cu mult mai reduse decât dronele înarmate, precizează sursa.

Guvernul american trebuie să aibă, însă, acordul oficial al Bagdadului pentru a desfăşura asemenea avioane fără pilot pe teritoriul Irakului, subliniază cotidianul, citând responsabili irakieni sub protecţia anonimatului.

Conform New York Times, un astfel de acord este imposibil de obţinut ţinând cont de tensiunile politice dintre cele două ţări.

Un responsabil american cu rang înalt a făcut cunoscut că negocierile pentru obţinerea acestor autorizaţii sunt în curs. Dar Ali al-Mosawi, un consilier apropiat al premierului Nouri al-Maliki, consilierul irakian pentru securitate naţională, Falih al-Fayadh, şi ministrul de interne, Adnan al-Asadi, au declarat că nu au fost consultaţi., scrie NYT.

"Cerul nostru este cerul nostru, nu cerul Statelor Unite", a reacţionat Asadi, întrebat de cotidian.