O firma franceza a strins un portofoliu de opt case istorice mari, cu adrese celebre. Dupa ce a cumparat imobilele de la fostii proprietari si apoi le-a „recumparat” de la chiriasi, Proxim Construct a realizat studiile si expertizele de consolidare, a obtinut certificatele de urbanism pentru viitoarele lucrari de renovare si modernizare si abia apoi le-a scos pe piata.
O casa veche, fosta resedinta a unei personalitati a iceputului de secol, nerenovata, dar cu toate actele i ordine, cu o suprafata medie de 1.000 mp, costa circa 800.000 -1.000.000 USD. La aceste sume se adauga itre 300.000 si 400.000 USD, pentru punerea ei la punct – consolidare, renovare, restaurare si dotare cu instalatii moderne. Cum chiria pe o luna itr-un spatiu amenajat astfel ajunge si la 25 USD/mp/luna, ceea ce iseamna circa 25.000 USD/luna, se poate spune isa ca o investitie de acest tip merita efortul de a o achizitiona. si acest efort nu este deloc de neglijat, fiind nevoie i permanenta de asistenta unor avocati (din cauza procedurii itortocheate de retrocedare a imobilelor nationalizate, pe baza Legii nr. 112) si de studii amanuntite de piata.
Christian Hiver Nitu, director general al firmei Proxim Construct, reprezentanta i Rominia a francezilor de la Grupul SIIF si de la Campenon Bernard, ne-a declarat: „Cind am cumparat casele, am cautat un anume tip: imobile cu stil, cu o suprafata medie de 1.000 mp, situate la adrese prestigioase -pe strada Belgrad, Paris, Atanasiu Simu etc. Intentia era de a acumula un patrimoniu itreg, un pachet de oferte unice i felul lor, diferite ca arhitectura, ca posibilitate de amenajare si ca amplasament. Avem la aceasta data opt case de acest tip, pe care le-am cumparat de la fostii proprietari (carora le-a si oferit asistenta juridica i procesele de retrocedare), le-am re-cumparat de la chiriasi, carora le-am oferit apartamente, am scos certificate de urbanism pentru renovari si le-am scos pe piata”. Potrivit declaratiilor directorului general, Proxim a negociat cu fiecare din zecile de familii de chiriasi si, i cele din urma, a eliberat toate imobilele. Dupa aceasta, i unele cazuri a fost nevoie sa aduca spatiile interioare la fora lor initiala: de exemplu, i casa de pe Aleea Alexandru nr. 43, la parter, i biroul fostului proprietar, un chirias isi amenajase un apartament de doua camere, cu tot cu baie si bucatarie. Cum firmele mari, cind isi amenajeaza birouri moderne, cauta spatii mari, flexibile si impartite cu bun-gust, de oameni calificati, dupa cumparare, proprietarul, Grupul francez SIIF, prin firma Proxim, a darimat peretii improvizati de fostul chirias.
Vilele istorice care se preteaza transformarii i sedii de birouri, din imobile tipice, prestigioase, au de obicei un spatiu mare de primire, unde se amenajeaza receptia cladirii moderne, scari interioare sofisticate si mansarde sau acoperisuri care pot fi mansardate. Pentru lucrarile de consolidare, renovare si amenajare, Proxim alege un cabinet de arhitectura, din tara sau din strainatate, si firme specializate de constructii, dintr-o retea proprie de subcontractori, i functie de lucrarile pe care trebuie sa le execute. La agentiile imobiliare si la firma, Proxim ofera, pe linga fotografiile caselor si expertizele tehnice, si schite cu variante de amenajare (cu posibilitati de extindere a imobilelor – pe verticala sau orizontala, cu alternative de compartimentare).