Dupa ce intregul guvern a demisionat fiind inlocuit cu un altul, islandezii cer cu insistenta plecarea Guvernatorului Bancii Centrale, considerat a fi unul dintre responsabilii dezastrului economic din insula.

Autoritatile au inceput sa-l constranga prin lege pe David Oddsson sa renunte la functia de guvernator, plecarea lui fiind considerata indispensabilia pentru redresarea economiei.

Parlamentul a adoptat o lege care modifica modul de guvernare al institutiei, ceea ce ar putea sa-l determine pe Oddsson sa isi dea demisia, in ciuda refuzurilor acestuia de pana acum.

In momentul in care s-a format noul guvern islandez, pe 1 februarie, prima promisiune a noului premier a fost aceea de a-l demite pe guvernator.

Acesta se face vinovat de construirea unui sistem financiar lipsit de orice tip de regularizare, care s-a dovedit ulterior a fi extrem de atrofiat si complet lipsit de putere in fata crizei.

Conform unui sondaj local, 90% dintre islandezi nu mai au incredere in Banca Centrala din cauza guvernatorului care o conduce.

Inainte de criza, Islanda inregistra o crestere economica de cel putin 4% pe an, iar la sfarsitul lunii ianuarie, statisticile oficiale au raportat o contractare a PIB-ului de 9,9%.

Sursa: Le Point