Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au anunțat recent că 16 state au acum cel puțin 35% din rezidenții obezi, cifră carea aproape s-a dublat din 2018, informează UPI. Hărțile CDC privind prevalența obezității la adulți în 2020 arată că Delaware, Iowa, Ohio și Texas s-au alăturat statelor Alabama, Arkansas, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Michigan, Mississippi, Oklahoma, Carolina de Sud, Tennessee și Virginia de Vest, cu rate ridicate de obezitate.

Un expert spune că cifrele nu sunt surprinzătoare

„În timp ce COVID-19 poate fi un accelerator, tendințele se desfășoară de mult timp”, expică dr. Mitchell Roslin, de la spitalul Lenox Hill din New York City. „Aceasta este consecința schimbărilor și a consumului crescut de alimente procesate.”

El crede că accesul tot mai mare la alimente nesănătoase, procesate – mai ieftine și mai ușor de preparat decât alimentele proaspete, neprelucrate – înseamnă că americanii consumă din ce în ce mai mult alimente bogate în calorii și cu conținut scăzut de nutrienți.

Obezitatea rămâne o preocupare majoră pentru sănătate în SUA, deoarece aduce riscuri crescute de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, anumite tipuri de cancer, spun cercetătorii CDC.

”Uitați-vă în jur. Nu e nicio surpriză că ratele obezității au proliferat în ultimul deceniu”, afirmă Sharon Zarabi, dietetician și director de programe la Institutul Katz pentru sănătatea femeilor. „Trăim într-o lume în care mâncarea este omniprezentă, foarte procesată și are un gust foarte bun”, spune experta.

Schimbări simple ale stilului de viață care pot ajuta

Statul acasă în timpul pandemiei nu a ajutat la scăderea taliei americanilor, a adăugat ea. Dar există schimbări simple ale stilului de viață care pot ajuta.

„Dacă începem ziua cu un mic dejun bogat în proteine ​​și în fibre vom avea senzația de sațietate pe tot parcursul zilei, ne vom simți mai energici, vom avea mai puține inflamații și vom putea funcționa mai bine”, a spus Zarabi.

În ceea ce privește națiunea americană în ansamblu, soluțiile pentru ”epidemia de obezitate” includ un „efort susținut al societății”, potrivit CDC.

Aceasta include abordarea sărăciei, a lipsei accesului la asistența medicală și a altor probleme de echitate care pot contribui la disparitățile de sănătate.

La nivel individual, oamenii ar trebui să discute cu furnizorul de servicii medicale despre indicele lor de masă corporală, istoricul familial, stilul de viață și riscurile pentru sănătate, a recomandat echipa CDC.

Sursa foto: Dreamstime