Compania producătoare de electricitate Nuclearelectrica, se vede pusă în ciudata situaţie de a fi, pentru câteva zile, un simplu intermediar din piaţă. Astfel, compania nu va mai trimite în sistemul naţional energie provenită din producţie proprie, ci energie achiziţionată din piaţă.

Directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a declarat că firma pe care o conduce va cumpăra energie de pe bursa OPCOM pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile în materie de furnizare de energie, deoarece ambele unităţi ale centralei de la Cernavodă sunt oprite. Primul reactor a fost oprit ca urmare a apariţiei unei fisuri la o conductă de apă, care necesită reparaţii urgente, în timp ce al doilea era deja într-o revizie programată cu mult timp înainte.

Unitatea cu problema fisurii va fi oprită pentru maxim şapte zile, adică între 30 mai – 5 iunie: „reparaţiile pot dura între două şi şapte zile”, a precizat Budulan. El a ţinut să precizeze că nu este un motiv de îngrijorare din punctul de vedere al siguranţei, deoarece defecţiunea nu prezintă risc pentru angajaţi, locuitorii din jur sau pentru mediu.

Între timp, cealaltă unitate este oprită între 8 mai – 6 iunie pentru revizia de 30 de zile calendaristice.

UPDATE
Citeşte şi: Nuclearelectrica a redevenit producător de energie