Este decizia momentului în România! Românii nu vor mai primi acești bani.

Loteria bonurilor fiscale, care consta în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării de premii în bani, persoanelor fizice rezidente şi nerezidente în România, deţinătoare de bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României, a fost desfiinţată oficial.

Loteria bonurilor fiscale a fost desfiinţată oficial de către Guvern ca urmare a publicării OUG 85/2022, publicată în Monitorul oficial nr. 594. Actul normativ prevede, printre altele desfiinţarea acesteia având în vedere că aceasta nu mai reprezintă o metodă eficientă de combatere a evaziunii fiscale.

Pe 10 iunie, potrivit unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere la Ministerul Finanțelor, s-a aflat că loteria bonurilor urma să fie desființată, pe motiv că s-ar cheltui în mod nejustificat bani de la stat și de asemenea, nu își mai îndeplinește scopul pentru care a fost creată.

„Având în vedere faptul că, față de condițiile existente la data la care a fost reglementată organizarea Loteriei bonurilor fiscale, în prezent, operatorii economici din România sunt dotați cu aparate de marcat electronice fiscale, care au fost, în cea mai mare parte, conectate la sistemul informatic al ANAF și transmit zilnic informații privind încasările realizate de comercianți, ceea ce permite administrației fiscale să identifice situațiile de neconformare și, totodată, selectarea eficientă a contribuabililor în vederea efectuării de controale operative în scopul combaterii evaziunii fiscale, ținând cont că, prin raportare la noile realități și metode de control specifice digitalizării”, conform documentului oficial.

Românii îşi vor primi plăţile restante din cadrul Loteriei bonurilor fiscale

Nu toate prevederile OG 10/2015, care stabilește regulile Loteriei bonurilor, au fost abrogate. Rămân în vigoare prevederile legate de procedurile de plată a premiilor acordate la Loteria bonurilor fiscale și a celor stabilite de instanța de judecată, cu titlu de premiu, necesare plății sumelor câștigate la loterie și restante în prezent.

Totodată, prin OUG se reglementează atât situația premiilor suspendate la plată, cât și a sumelor stabilite, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor, prin hotărâri definitive ale instanței de judecată. Astfel, sumele aferente plății acestora vor fi achitate de către Ministerul Finanţelor.

Loteria bonurilor fiscale, suspendată în pandemie

Proiectul de ordonanță aflat atunci în dezbatere la Ministerul Finanțelor arată că loteria bonurilor fiscale nu mai reprezintă o metodă eficientă de combatere a evaziunii fiscale.

Loteria bonurilor fiscale nu mai reprezintă o metodă eficientă de combatere a evaziunii fiscale, ținând seama și de faptul că nepromovarea prezentului act normativ ar avea consecințe negative în sensul că ar conduce la cheltuirea nejustificată a resurselor bugetare necesare pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, tocmai într-o conjunctură economică și politică ce reclamă administrarea prudentă a resurselor bugetare.”, se arata în OUG.

Loteria bonurilor fiscale a fost suspendată începând cu a doua jumătate a anului 2020, la intrarea în starea de urgență cauzată de pandemia de coronavirus. Decizia a fost luată conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 153 din 3 septembrie 2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii, precum şi pentru completarea unor acte normative, publicată în Momitorul Oficial nr. 817 din 4 septembrie 2020.