Compania Metrorex, în acest an, În are un buge total de circa 2,2 miliarde de lei, din care 1,4 miliarde de lei pentru investiţii şi 775 milioane de lei pentru activitatea de exploatare.

"Metrorex are în derulare în 2016 investiții în valoare de 1,403 miliarde lei. Sunt obiective ambițioase, având în vedere extinderea rețelei de metrou. Astfel, este în lucru extinderea Magistralei 5 de la Eroilor la Drumul Taberei, la Râul Doamnei și stația și Depoul Valea Ialomiței. Este un proiect de 3,1 miliarde de lei. Are 10 stații și circa 6,8, aproape 7 kilometri lungime. Pentru acest proiect avem anul acesta prevăzuți în buget 780 de milioane de lei. Ne-ar mai trebui aproape încă pe atât, ca să ne îndeplinim obiectivul pe care îl avem pentru acest an, respectiv să trecem de la un stadiu fizic de circa 67% la circa 90%, astfel încât să putem, la finele trimestrului I 2017, să îl punem în funcțiune cu călători", a explicat, într-un intervu acordat Agerpres, şeful Metrorex, Marin Aldea.

Un alt proiect pentru dezvoltarea reţelei este extinderea Magistralei 4, de la Gara de Nord la Lac Străulești, cu cele două stații: Laminorului și Lac Străulești. "Proiectul este de circa 250 de milioane de euro. Pentru anul acesta avem în buget vreo 270 de milioane de lei. Cu banii pe care îi avem în buget putem să punem în funcțiune fără probleme cele două stații Laminorului și Lac Străulești. Ne-ar mai trebui vreo 60 de milioane de lei ca să finalizăm și parcarea și depoul. Acolo este un park&ride. Vom solicita la rectificare", a declarat Aldea. Referitor la linia de metrou până la Otopeni. directorul Metrorex a precizat că acest proiect a fost cuprins în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.

"Documentația tehnică a fost avizată în CTE-ul Metrorex săptămâna trecută. Zilele următoare o vom trimite spre avizare la CTE-ul Ministerului Transporturilor. Urmează să stabilim dacă mai este nevoie de Comisia interministerială, pentru că acest proiect a mai fost avizat în urmă cu câțiva ani, însă acum au fost actualizați indicatorii și valorile și nu știu dacă mai este cazul sau nu, dar vom vedea. (…). Am avut acum două săptămâni vizita ambasadorului Japoniei, cu care am discutat mai bine de o oră toate problemele legate de Magistrala 6 de metrou, japonezii fiind interesați în realizarea acestei linii, pentru că avem un acord de împrumut de la Guvernul Japoniei, prin Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională — JICA, de 41,87 miliarde de yeni, care înseamnă circa 320 de milioane de euro", a mai explicat Marin Aldea.