Niacina face parte din grupul de vitamine B, numită și vitamina B3. Acesta joacă un rol în funcția sistemului nervos și în metabolism, ajutându-ne să transformăm alimentele pe care le consumăm în energie. Celulele au nevoie și de niacină pentru a funcționa și a se dezvolta.
S-a dovedit că niacina este un nutrient puternic pentru sănătatea inimii. Dar nu întotdeauna efectele sale sunt benefice, potrivit Firstforwomen.

Pentru femeile adulte, cantitatea recomandată este de 14 miligrame (mg) pe zi. Cu toate acestea, suplimentele populare vor conține adesea până la 500 mg într-o singură doză.

Descoperiri importante ale medicilor

Echipa de medici de la New York Eye a descoperit la unii pacienți că aveau leziuni celulare cauzate de niacină, diagnosticând o reacție toxică rară, numită maculopatie, indusă de niacină. Echipa a constatat că întreruperea utilizării vitaminei a inversat acest efect și a restabilit vederea pacienților.

Niacina în doze mari a fost legată și de alte consecințe grave asupra sănătății. Administrarea zilnică a 1000 mg de supliment poate provoca dureri de cap, amețeli, tensiune arterială scăzută, glicemie crescută, greață, arsuri și dureri de stomac.

Dozele mai mari decât aceasta pot provoca probleme de sănătate mai grave, cum ar fi leziunile musculare, ulcere gastrice și chiar leziuni hepatice.