Anunţul învestirii a fost făcut de secretarul general al preşedinţiei Italiei, Donato Marra. Mario Monti a acceptat, aşadar, să formeze cel de-al 63-lea guvern italian, iar jurământul va fi depus la ora 16:00 GMT, la Palatul Quirinale.
În urmă cu câteva ore, Monti confirma că va fi în măsură să meargă astăzi la preşedintele republicii pentru „a-i raporta concluziile sale”, şi să-i prezinte programul de restructurare, urmând cu această ocazie să accepte în mod oficial funcţia de şef al guvernului pentru a-l înlocui pe Silvio Berlusconi.

„Sunt pe deplin conştient de situaţia actuală de urgenţă”, a declarat fostul comisar european, exprimându-şi „încrederea în soliditatea instituţiilor şi societatea civilă în pluralitatea ei”. Monti a mai adăugat că a apreciat mult „sentimentul de responsabilitate şi dorinţa (n.n. – interlocutorilor săi, forţele politice si sociale) de a oferi răspunsuri eficiente şi de consens pentru a asigura o creştere stabilă şi durabilă”.

Prim-ministrul a remarcat că mai ales partenerii sociali, sindicatele şi patronatul, cu care s-a întâlnit marţi după-amiază, au acceptat ideea unor „posibile sacrificii parţiale pentru un rezultat de ansamblu pozitiv”. Potrivit presei, Monti este pregătit să riște cu trecerea prin parlament a noilor măsuri de austeritate pentru atingerea obiectivului bugetar începând din 2013, aşa cum a promis Italia.

Sursa: Agerpres