La Bursa de Valori, actiunile emise de SIF-uri se vand cu maximum 600 lei. Cele mai ieftine, titlurile emise de SIF Oltenia, au ajuns la un pret minim de 256 lei. Brokerii sustin ca oferta mare de actiuni a permis cumparatorilor sa scada nivelul cotatiilor. Analistii pietei bursiere sustin ca pretul acestor actiuni nu se va schimba in urmatoarele luni.
Desi cumparatorii de titluri SIF sunt consecventi, oferta este suficient de mare incat sa satisfaca cererea, la nivelul actual al cotatiilor. Astfel, actionarii sunt presati de propria nerabdare de a scapa de aceste actiuni, sa vanda la valori reprezentand 15-20 % din valoarea contabila (valoarea activului net unitar) a actiunilor.
La inceputul lunii februarie, valoarea contabila a actiunilor SIF Banat Crisana era de 2867 lei, SIF Moldova – 1994 lei, SIF Transilvania – 3257 lei, SIF Muntenia – 3403 lei , SIF Oltenia – 2501 lei. Concret, cine vinde acum actiunile primeste mai putin de 20% din valoarea lor reala.
Daca o astfel de societate de investitii si-ar lichida in acest moment portofoliul, actionarii tot ar primi minimum 1500 lei pentru o actiune. Conform unui sondaj de opinie realizat de IMAS in iulie 1999, s-au aratat dispusi sa-si vanda actiunile SIF in orice conditii in special locuitorii din mediul rural, cu un venit lunar sub 700.000 lei.
Deciziile AGA
pot rasturna situatia
Cumparatorii asteapta nerabdatori desfasurarea sedintelor AGA, in care se va decide plafonul maxim de titluri pe care un actionar le poate detine la un SIF. in prezent, plafonul maxim este stabilit la 0,1 % din totalul actiunilor emise. CNVM si BVB au recomandat cresterea plafonului maxim pana la 5%, dar actualii administratori nu agreeaza o astfel de schimbare. Consiliile de Administratie ale celor cinci societati de investitii considera ca investitorii in actiuni SIF sunt mai mult interesati de volumul mare de lichiditati de care dispun societatile, decat de prosperitatea acestora.
La inceputul lunii februarie, reprezentantii SIF-urilor s-au intalnit la Brasov. Oficial, au fost discutate probleme ce tin de contabilitatea acestor societati, dar surse autorizate sustin ca intalnirea a avut si scopul de a stabili o propunere unitara in ce priveste cresterea plafonului maxim de actiuni. Conform acestor surse, nici unul dintre cele cinci consilii de administratie nu va propune in AGA o crestere a plafonului maxim la mai mult de un procent. Mai mult, administratorii a doua SIF-uri considera ca numarul de titluri pe care are dreptul
sa-l detina o persoana fizica sau juridica nu trebuie sa depaseasca 0,5% din totalul actiunilor emise de o astfel de societate.
Operatorii pietei bursiere sustin ca mentinerea plafonului maxim sub un procent ar putea conduce la slabirea interesului cumparatorilor pentru aceste titluri si, implicit, la o scadere a cotatiilor. Brokerii afirma ca, daca AGA va aproba propunerile venite din partea consiliilor de administratie, speculatiile cu actiuni SIF vor creste, astfel incat cei care au investit in aceste titluri sa-si recupereze banii. in caz contrar, daca AGA va decide majorarea plafonului peste 1%, se creeaza premisele pentru cresterea pretului actiunilor, pe fondul interesului manifestat atat de investitori persoane fizice, cat si de fonduri straine de investitii pentru actiunile SIF-urilor.

Administratorii mizeaza pe restructurarea portofoliilor
Societatile de investitii trec printr-o perioada de modelare a portofoliilor, in functie de evolutia economica a companiilor la care sunt actionari.

Portofoliile societatilor de investitii financiare sunt intr-un continuu proces de restructurare. Toate cele cinci consilii de administratie incearca sa acumuleze pachete de actiuni la societati comerciale pentru care s-au gasit cumparatori interesati. Administratorii SIF-urilor profita astfel de legea prin care a fost promovata Ordonanta nr. 54, prin care SIF-urile au dreptul sa detina mai mult de 10% din actiunile unei societati comerciale. Societatile de investitii profita in aceasta perioada de multitudinea de oferte publice de cumparare si de posibilitatea pe care legea le-a oferit-o, aceea de a negocia pretul pachetului de actiuni. Astfel, conducerea SIF-ului are posibilitatea de a negocia cu investitorii vanzarea pachetului de actiuni la preturi mult mai mari decat pretul de pe piata de capital. SIF Muntenia a vandut un pachet de 4,99 % din actiunile Mobitex cu 185.000 lei/actiune, SIF Moldova a vandut pachetul de 37,8% din actiunile Fibrex cu 28.500 lei/actiune.
Pachetele de actiuni pe care SIF-urile le mai detin la bancile comerciale au si ele o valoare estimata mult peste valoarea nominala a actiunilor. Presedintele SIF Muntenia, Theodor Mihaescu, sustine ca plasamentele in pachete de actiuni cotate ale societatilor in curs de privatizare au, in cele mai multe cazuri, randament mai bun decat plasarea lichiditatilor in titluri de stat sau obligatiuni. Ilie Gabriela, director al Departamentului actionariat din cadrul SIF Oltenia, afirma ca si aceasta societate are in vedere structurarea portofoliului in functie de oportunitatile ce vor aparea pe piata de capital.
SIF-urile inca n-au scapat
de actiunile balast
Ilie Gabriela afirma ca SIF Oltenia detine actiuni cu randament bun la societati din domeniul alimentatiei publice si industriei electrotehnice. Acelasi SIF are insa portofoliul incarcat si cu titluri emise de companii din industria chimica sau constructoare de masini, unde randamentul este mult inferior.
Dar astfel de „balast” in portofoliu detin toate cele cinci SIF-uri. La toate societatile comerciale mari – Sidex, Siderurgica, Doljchim, Ferom – au primit actiuni si SIF-urile. Mai putin SIF Transilvania, societate care acopera pierderile rezultate din actiunile neperformante (Roman, Tractorul) prin cresterile importante inregistrate in ultimul an de actiunile emise de companii din domeniul turismului. Totusi, directoarea de la SIF Oltenia considera ca aceasta societate are un portofoliu cu randament bun. Ilie Gabriela sustine ca valoarea activului net unitar este mai mica decat la alte SIF-uri deoarece detine cel mai mic numar de actiuni necotate. Astfel, in contabilitatea societatii, actiunile cotate sunt inscrise la valoarea de piata, in timp ce titlurile necotate sunt inregistrate la valoarea nominala, care este, in cele mai multe cazuri, mult mai mare decat pretul de piata.
Administratorii celor cinci societati considera ca exista, in prezent, suficiente resurse pentru cresterea activului unitar net, dar pentru a obtine un ritm de crestere semnificativa este necesara lichidarea „balastului” din portofoliu. Acest mod de restructurare ar creste cota lichiditatilor la peste 35% din valoarea totala a activelor si ar permite realizarea unor plasamente cu randament superior celui actual.
Consiliile de administratie ale SIF-urilor sustin ca deprecierea pretului actiunilor emise de aceste societati de investitii nu este justificata, avand in vedere permanenta restructurare a portofoliilor de care au beneficiat cele cinci societati.
Performantele portofoliilor s-au mentinut la acelasi nivel cu cel din toamna trecuta, cand SIF-urile au fost cotate la BVB, iar actiunile se tranzactionau la 40-50 % din valoarea contabila.