Un număr de 429.585 de contracte de muncă au fost înregistrate ca încetate de la declararea stării de urgenţă (16 martie) şi până joi, potrivit cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii şi publicate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Numărul contractelor de muncă încetate a fost în creştere în fiecare din comunicatele transmise de Ministerul Muncii în ultimele două săptămâni.

Din cele 429.585 de contracte de muncă încetate anunţate joi, 76.543 erau din Industria prelucrătoare, 75.848 din Comerţul cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 64.573 erau din Construcţii.

Alte 595.672 de contracte de muncă au fost suspendate de la instituirea stării de urgenţă şi până joi. Dintre acestea, 167.073 erau din Industria prelucrătoare, 99.182 din Hoteluri şi restaurante, iar 93.814 din Comerţul cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Ce spune Ministrul Muncii despre reluarea activității

În acest context, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, declară că România a gestionat eficient procesarea cererilor pentru şomajul tehnic şi efectuarea plăţilor, în comparaţie cu alte ţări membre ale Uniunii Europene.

Pe de altă parte, ministrul a mai spus că au fost făcute o serie de recomandări privind modul cum ar trebui să fie reluată activitatea pentru protejarea sănătăţii salariaţilor şi bineînţeles a angajatorului.

„Intenţia vădită este de a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii, marii angajatori, să îşi reia activitatea. Ne propunem să sprijinim revenirea în mod responsabil în activitate”, a menţionat Violeta Alexandru. Aceasta a subliniat că au fost făcute o serie de recomandări privind modul cum ar trebui să fie reluată această activitate pentru protejarea sănătăţii salariaţilor, dar şi a angajatorului.

„Toate aceste discuţii, măsurile şi deciziile luate prin legislaţie primară sau prin legislaţie secundară indică preocuparea Guvernului de a sprijini sectoarele din economie să îşi reaia activitatea. Unele însă, din motive evidente, acele sectoare în care activitatea presupune participarea unui număr mare de persoane vor rămâne pentru încă o perioadă subiect al deciziilor de păstrare a stadiului actual de închidere a activităţii, dar ele vor fi foarte puţine, de aceea o să mă refer la cele active mai mult în intervenţia mea, însă precizez că măsura şomajului tehnic va rămâne în vigoare exclusiv în acele sectoare în care activitatea va rămâne închisă. (…) Acele activităţi care rămân închise că sunt principale, că sunt conexe, că sunt parte a unui lanţ, orice companie care are activitatea închisă ca urmare a deciziilor autorităţilor poate beneficia în continuare de şomaj tehnic pe durata menţinerii deciziei de închidere a activităţii”, a mai spus ministrul Muncii.

Aceasta a subliniat că toate acele entităţi care, în baza deciziei autorităţilor nu îşi pot realua activitatea, vor fi susţinute în continuare pe perioada în care această decizie de suspendare, de închidere a activităţii este solicitată de către autorităţi.