Norvegia nu renunță la măsurile pentru combaterea pandemiei de coronavirus, deși țara a avut rate de infecţie relativ scăzute comparativ cu multe altele din Europa.

Premierul Norvegia a anunțat în Parlament o nouă măsură în acest sens, care s-ar putea dovedi foarte puțin populară printre norvegienii de rând.

Astfel, Norvegia va prelungi o serie de măsuri introduse pentru a stopa pandemia de coronavirus, inclusiv o interdicţie naţională împotriva vânzărilor de alcool, a anunţat luni în parlament prim-ministrul ţării, Erna Solberg, citat de DPA.

Solberg a menţionat „incertitudinea” legată de ratele de infecţie ca motiv pentru prelungirea interdicţiei de vânzare a alcoolului din 4 ianuarie până săptămâna viitoare, când se va face o nouă evaluare.

Norvegia anticipează restricții cel puțin până în vară

Începând de luni, călătorii trebuie testaţi la graniţele ţării – sau să se supună unui test de coronavirus în termen de 24 de ore de la sosire.

O excepţie s-ar aplica la punctul de trecere a frontierei Svinesund din sudul ţării către Suedia, unde trebuie construită capacitatea, a spus Solberg.

De asemenea, cetăţenii au fost sfătuiţi să-şi limiteze în continuare contactele sociale la cel mult cinci persoane în afara propriei gospodării şi, de preferinţă, să se întâlnească cu alte persoane în aer liber.

„Oamenii trebuie să fie pregătiţi să trăiască cu diferite grade de control al infecţiei până în vară, poate chiar mai mult”, a avertizat ea.

Rate de infecţie relativ scăzute

Măsurile au fost anunţate în comunicatul lui Solberg către parlament cu privire la politica guvernului în legătură cu pandemia.

Norvegia a avut rate de infecţie relativ scăzute comparativ cu multe alte ţări din Europa, dar situaţia se poate schimba rapid, a declarat prim-ministrul.

Dacă ratele de infecţie în Norvegia scapă de sub control, guvernul este de asemenea pregătit să introducă o restricţie de circulaţie, a spus Solberg.

Printre altele, guvernul a anunţat că va relaxa unele restricţii pentru copii şi tineri, permiţând activităţi sportive şi de agrement, atât în interior cât şi în aer liber.

Norvegia, o ţară de 5,3 milioane de locuitori, a înregistrat aproximativ 58.000 cazuri de COVID-19 şi 517 decese legate de virus.