Alexandru Lazescu pare sa se simta putin incomod in recent preluatul scaun ergonomic de director general al grupului de presa Curentul. in biroul sau elegant (la fel ca si intreaga aripa din Casa Presei Libere care adaposteste publicatiile trustului), Lazescu prefera sa discute cu cei care-l viziteaza de pe un scaun simplu din incapere sau de pe fotoliul pentru oaspeti.
Directorul general pare a adopta voit o atitudine mai putin formala, care sa contrabalanseze rigurozitatea imprimata redactiei Curentul de investitiile masive facute aici de grupul Gelsor.
Nici n-ar putea fi altfel. Alexandru Lazescu are misiunea de a uni intr-o singura entitate doua grupuri ce au acelasi obiect de activitate, mass-media, dar care in acelasi timp au culturi de afaceri diferite: Curentul Media Group si Nord Est Media Group.
Este o misiune dificila pentru Alexandru Lazescu, care a invatat sa conduca o afacere din mers. „in urma cu cativa ani n-aveam deloc in plan sa construim un mare grup de presa, pur si simlu lucrurile au evoluat in aceasta directie, iar noi a trebuit sa urmam cursul lor”, spune Lazescu.
Grupul Nord Est a fost construit in jurul unui singur produs publicatia Monitorul, lansata de jurnalisti care lucrau in paralel la Opinia Studenteasca, un ziar care se bucurase de mare succes inainte de 1989. „Am conceput Monitorul ca un „low-cost product”, care sa sustina in continuare financiar aparitia Opiniei Studentesti, aflata in mare dificultate financiara”, isi aminteste Alexandru Lazescu, el insusi unul dintre jurnalistii Opiniei.
Ziarul Opinia Sudenteasca n-a mai putut fi insa salvat, fiind inchis la doar cateva luni de la aparitia Monitorului, in mai 1991. in schimb Monitorul s-a bucurat de un succes imens in Iasi, atingand in sase luni de la lansare un tiraj de 30 de mii exemplare. Compania a fost reorganizata sub numele de Nord Est si a intrat in 1993 si pe piata radio. Punctul forte al Nord Est a ramas insa presa scrisa, iar in 1995 fondatorii Monitorului s-au gandit sa extinda acest produs si in alte judete. Jumatate din societate a fost cedata grupului Tofan care a venit cu o infuzie de capital. Au fost lansate editii Monitorul in toate marile orase din Moldova, fiecare dintre ele fiind initial editate de cate o societate distincta. Monitorul a aparut apoi si in editii de Cluj si Brasov. Acum grupul purtand denumirea generica de „Nord Est – Monitorul” Media Group, detine 21 de titluri de ziare, unul dintre ele Opinia Studenteasca relansata in urma cu un an. Alte afaceri in domeniul media apartin, de asemenea, Nord Est: patru statii de radio, o tipografie, o societate de distributie, o companie de publicitate outdoor.
Criza de lichiditati intr-o strategie atat de expansiva pare un lucru normal, iar Grupul Nord Est n-a reusit sa o evite. Unii apropiati ai fondatorilor Nord Est sustin ca jurnalistii transformati in manageri nici nu s-au preocupat prea mult de aspectele financiare. Alexandru Lazescu recunoaste si el ca in perioada de inceput a afacerii au fost facute greseli manageriale: „Am castigat bani si nu stiam ce sa facem cu ei, asa ca am ales cea mai proasta solutie, i-am tinut la CEC”. Nord Est-Monitorul Media Group are inca o structura extrem de complicata (vexi tabel), dar Alexandru Lazescu sustine ca acum grupul dispune de un sistem bine pus la punct pentru analiza costurilor si veniturilor.
Fondatorii Nord Est au pierdut controlul afacerii
Un alt efect al expansiunii grupului a fost faptul ca actionarii initiali ai grupului au pierdut controlul afacerii. Acestia mai detin aproximativ 30% din NEMG, iar in noua entitate care va rezulta dupa fuziunea cu Curentul Media Grup, aceasta participare va fi cu siguranta mult micsorata in favoarea Gelsor, proprietarul Curentul.
Faptul ca Alexandru Lazescu, presedintele NEMG, a fost numit in functia de director general la Curentul poate fi un semn ca dezvoltarea ulterioara a noului grup de presa va fi facuta dupa conceptul celor care au dezvoltat Nord Est. Alexandru Lazescu are in plan o serie de schimbari si in privinta conceptului ziarului Curentul: ” N-am hotarat inca cum va arata Curentul, dar lucram la noua formula”.
Unele schimbari au fost facute, dar nu e clar daca sunt cele care trebuie. In Curentul apar acum articole preluate din editiile regionale ale Monitoarelor, dar metoda are mai degraba darul sa afecteze identitatea ziarului central, gandit ca forma si continut total diferit decat publicatiile Nord Est.
De asemenea, este greu de ghicit in ce directie se vor orienta banii noului grup de presa. Prin achizitia celor 30% din actiunile Tele 7 abc, Grupul Gelsor a dat semnalul ca este dispus sa investeasca in televiziune. Ramane de vazut daca vor mai exista bani si pentru extinderea presei scrise. Un proiect de lansare a unei editii Monitorul la Timisoara a esuat anul trecut, desi Nord Est deja angajase oamenii care sa lucreze la noul cotidian.
Stoparea proiectului, cel putin deocamdata au drept cauza, se pare, faptul ca editiile Monitorul din Cluj si Brasov n-au reusit inca sa se finanteze singure, fiind in continuare sustinute din banii castigati de publicatiile din Moldova. Pentru Alexandru Lazescu e o mare provocare: va reusi jurnalistul din Iasi sa consolideze unul dintre cele mai mari grupuri de presa din Romania la fel de usor cum a reusit sa creasca Nord Est.