Nokia încearcă să câştige din ce în ce mai multă cotă de piaţă în segmentul smartphone-urilor, iar gama Lumia s-a dovedit a fi o carte câştigătoare. Finlandezii însă nu au anunţat niciun telefon cu ecran de peste 5 inch (13 cm), iar analiştii consideră că Nokia ar putea pierde din nou trenul.

Vânzările de smartphone-uri cu ecran de 5 inch sau mai mare au crescut anul trecut la 29,7 milioane de unităţi, de la 1,2 milioane de bucăţi în 2011.

Utilizatorii vor smartphone-uri cu ecrane mari deoarece sunt mult mai uşor de folosit pentru navigare web sau vizionare de clipuri. “Acesta este tendinţa şi nu poate fi ignorată. Oamenii folosesc smartphone-urile diferit astăzi, iar un terminal cu ecran de 5 inch încape perfect în mână”, este de părere, Francisco Jeronimo, analist la IDC.

Dacă Nokia nu va lansa un smartphone cu ecran mare ar fi pentru a treia oară în ultimii zece ani când ignoră semnalele pieţei. În 2004 finlandezii au lansat târziu un model de telefon cu clapetă, apoi au ratat startul în privinţa telefoanelor cu ecran tactil, iar în prezent este în joc viitorul companiei în ceea ce priveşte smartphone-urile.  “Deşi nu au anunţat niciun model, cu siguranţă Nokia lucrează la un smarthpone cu ecran mare pe care îl va lansa în câteva luni”, mai spune Jeronimo.