Rapoartele Eurostat arată că numărul de șomeri în zona euro a scăzut cu 140.000 în ianuarie, ceea ce înseamnă 18,059 milioane nu au în continuare un loc de muncă.

Rata anuală a inflației din zona euro a crescut până la -0.3% în ultima lună, arătând prețurile nu au scăzut atât de repede cum era de așteptat.

Actuala cotă reprezintă o îmbunătățire a ratei inflaţiei de la -0.6% înregistrată în luna ianuarie.

Rapoarte Eurostat arată că prețurile din sectorul serviciilor au crescut cu 1,1%, iar produsele alimentare, alcoolul și tutunul au crescut prețurile cu 0,5%.

Deci, declinul s-a produs în principal din cauza scăderii prețurilor la energie; care ar trebui să dea un impuls economiei din zona euro. Temerile că Europa este târâtă într-o recesiune deflaționistă ar fi fost supraevaluate.

Şeful Eurogrup Jeroen Dojsselbloem, care a condus luna trecută discuțiile cu Grecia privind planului de salvare al Atenei a spus într-un interviu pentru Financial Times că "prima plată" de 7.2 miliarde de euro din programul de salvare de rămas al Atenei de 172 de miliarde de dolari ar putea fi lansat în această lună. Asta ar putea ajuta să rezolve anumite cereri de creanță în această lună, inclusiv 1,4 miliarde de euro datorate FMI.

Ministrul grec de Finanţe Ianis Varoufakis a declarat luni dimineaţa într-un interviu radiodifuzat că noul guvern de la Atena va renunța mai degrabă cele 7.2 miliarde de euro parte din acordul de salvare original decât să continue cu austeritatea.

„Zilele când se făcea totul pentru etapa următoare de ajutor s-au terminat, a spus Varoufakis. "Dacă mă întrebați dacă voi continua cu programele de austeritate, vă spun că nu voi continua", a spus el.