Astfel, potrivit noilor prevederi, companiile cu cifre de afaceri vor fi obligate să achite un impozit de 3% pe cifra de afaceri, fără a mai avea posibilitatea de a opta între acesta şi un impozit de 16% pe profit.

De asemenea, agricultorii vor avea de achitat contribuţii sociale şi un impozit de 16% pentru veniturile din agricultură şi subvenţii.

Companiile din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice vor fi taxate suplimentar.
Guvernul a instituit o taxă "pe monopolul natural" din sectorul energiei electrice şi al gazului metan aplicabilă operatorilor de transport şi distribuţie, care va fi impusă începând cu luna februarie 2013 şi valabilă până la sfârşitul anului 2014, perioadă în care autorităţile estimează venituri suplimentare de 127,4 milioane euro.

Taxa va fi calculată pe fiecare MWh pentru care se facturează serviciile de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale, potrivit unei proiect de ordonanţă elaborată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Totodată, Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector. Taxa va intra în vigoare la 1 februarie şi va fi aplicată până la finele anului 2014.

"Operatorii economici, inclusiv filialele acestora şi/sau operatorii economici apaţinând aceluiaşi grup de interes economic, care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din România pe teritoriul naţional, în marea teritorială, în zona contiguă şi/sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata taxei asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale", se arată ordonanţa Guvernului.