Noi restricţii pentru sute de mii de români! Autorităţile iau măsuri dure. Se închid magazinele

La exact un an de la instaurarea măsurilor antipandemice, autorităţile italiene se văd obligate, la cererea experţilor medicali, să înăsprească şi mai mult restricţiile impuse populaţiei. Ţara se află în faţa unui risc înalt de contaminare la nivel naţional.

Înrăutăţirea măsurilor anti-COVID în zonele galbene cu risc de contaminare scăzut, cu obiectivul de a reduce contactele între persoane, instituirea de zone roşii cu restricţii şi mai rigide, după modelul Codogno, primul focar de infecţie descoperit şi izolat în Italia, în urmă cu exact un an, şi chiar o carantină totală, tip lockdown, la fiecare sfârşit de săptămână, aşa cum s-a impus de Crăciun, sunt numai câteva dintre indicaţiile experţilor Comitetului Tehnico-Ştiinţific, transmise după reuniunea de marți Guvernului de la Roma.

O posibilă carantină la nivel național

Italia, care riscă, totodată, o carantină la nivel naţional de trei sau patru săptămâni, pentru a reduce rata de infectare şi a accelera vaccinarea în masă, este nevoită să introducă şi alte măsuri în plus faţă de cele existente şi mai severe, deoarce în ultimele săptămâni variantele britanică, braziliană şi sud-africană s-au extins tot mai mult şi foarte repede.

Acesta înseamnă că la numai o zi de la intrarea în vigoare a noului decret cu măsuri anti-COVID, valabil până la 6 aprilie, acesta va fi modificat. Este posibil, chiar de la acest sfârşit de săptămână nimeni să nu poată ieşi din casă pentru 2 zile decât din motive de sănătate, de muncă, sau de necesitate, în vreme ce restaurantele vor deschide doar pentru livrări la domiciliu. Este interzis, însă, să se cumpere mâncare de la un local public şi să se consume afară, pe terasă, sau pe stradă.

Magazinele și centrele comerciale se vor închide

Totodată, şi magazinele şi centrele comericiale se vor închide chiar şi în zonele galbene, sâmbăta şi duminica. În această situaţie de risc înalt de contaminare la nivel naţional, reluarea activităţilor din cinematografe şi teatre, prevăzute iniţial pentru 27 martie, ar putea, din nou, să se amâne. În privinţa vaccinării, Italia aşteaptă peste 50 de milioane de doze.

Până în prezent au fost administrate peste 5,4 milioane de fiole, iar totalul cetăţenilor deja imunizaţi este de 1,7 milioane. Obiectivul Ministerului Sănătăţii de la Roma este să se ajungă la administrarea a peste 600.000 de doze pe zi, de 6 ori mai mult decât media actuală.

Numai aseară au ajuns pe Aeroportul militar “Practica di Mare”, de lângă Roma, 684.000 de doze de vaccin AstraZeneca, doze, care, astăzi, au fost împărţite între cele 20 de regiuni. Ministerul Sănătăţii a decis ca şi fiolele acestei companii farmaceutice să fie administrate şi cetăţenilor cu vârste de peste 65 de ani, până în 69.

Numărul persoanelor care au decedat în Italia din cauza complicaţiilor provocate de COVID-19 a depăşit pragul de 100.000, iar totalul cetăţenilor contaminaţi este de peste 3 milioane.