Începând cu data de 03.03.2020, toate centralele aparținând ELCEN folosesc integral gaz natural și furnizează energie electrică conform programului stabilit, precum și energie termică în cantitățile și parametrii solicitați de Termoenergetica în conformitate cu relația contractuală dintre cele două entități, se arată într-un comunicat.

ELCEN respectă valorile limită de emisie”

ELCEN face precizarea ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public conform cărora s-au înregistrat recent din nou valori foarte ridicate ale concentrațiilor de emisii poluante la nivelul capitalei și a insinuărilor Primarului General, Gabriela Firea, privind faptul că folosirea păcurii în centralele ELCEN contribuie la creșterea poluării din București.

În aceste condiții, ELCEN contrazice ferm aceste informații și aduce la cunoștința opiniei publice faptul că centralele ELCEN funcționează integral pe gaz natural.

Instalațiile de ardere din CET-urile ELCEN respectă în mod constant valorile limită de emisie impuse de legislația de mediu și prin autorizațiile integrate de mediu pentru toți poluanții (SO2, NOx și pulberi) evidențiați în înregistrările sistemelor de monitorizare (continuă) online a emisiilor.

”Menționăm că aceste date sunt disponibile pentru a fi consultate în orice moment de către instituțiile abilitate în acest sens.

”Nu s-a folosit deloc păcură”

Atragem atenția că stațiile de monitorizare a calității aerului din București au înregistrat constant depășiri ale valorilor limită în ultimele două săptămâni. Din informațiile transmise de Primarul General al capitalei rezultă că păcura este un poluator principal în București.

În condițiile în care în centralele ELCEN nu s-a folosit deloc păcură în acest interval, se observă o contradicție flagrantă între afirmațiile dnei Primar General privind poluarea și realitatea din CET-uri care pune sub semnul îndoielii veridicitatea și credibilitatea informațiilor transmise de Municipalitate prin vocea Primarului General către opinia publică.

Este esențială identificarea cauzelor reale de poluare din București, astfel încât sănătatea și siguranța cetățenilor să nu fie puse în pericol”, se arată în comunicatul publicat de ELCEN.

Subliniem faptul că încurajăm ferm transparența, onestitatea, veridicitatea informațiilor și, mai ales, dezvoltarea durabilă prin creșterea eficienței în producerea energiei și protejarea mediului în consonanță cu politicile energetice europene.

”Lucrări de modernizare a instalațiilor de ardere”

În conformitate cu programul investițional cuprins în planul de reorganizare, ELCEN desfășoară lucrări de modernizare a instalațiilor de ardere tocmai pentru a asigura și în viitor producerea de energie fără emisii poluante, în acord cu normele europene de mediu.

Având în vederea impactul socio-economic semnificativ al companiei, asigurăm continuitatea în alimentarea cu energie electrică și termică în vederea menținerii stării de stabilitate și securitate atât la nivelul capitalei, cât și la nivel național.

Pe lângă faptul că se iau în permanență măsuri pentru prevenirea și limitarea impactului centralelor ELCEN asupra mediului prin respectarea limitelor de emisie impuse de legislația europeană de mediu, avem grijă să asigurăm continuitatea acestui serviciu public esențial în această perioadă dificilă, în condițiile create de răspândirea virusului de tip COVID-19 la nivel național”, mai precizează sursa citată.