Marți seară, organismul ONU cu sediul de la Geneva a publicat o serie de recomandări pentru tocilizumab şi sarilumab. În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a a actualizat și ea recomandările, adăugând cele două antiinflamatoare pe lista medicamentelor recomandate pentru tratamentul împotriva COVID-19, relatează miercuri dpa.

Potrivit OMS, cele două medicamente sunt folosite în tratamentul artritei reumatoide și sunt esenţiale în cazul pacienţilor cu forme grave de COVID-19.

De menționat este faptul că, datele colectate din 27 de studii clinice realizate în rândul a peste 10.000 de bolnavi au arătat că aceste medicamente au redus cu 13% riscul de deces la pacienţii cu forme grave de COVID-19, a precizat OMS.

Totuși, unele dintre datele utilizate nu au fost încă publicate. În ceea ce privește probabilitatea ca pacienţii grav bolnavi să aibă nevoie de respiraţie artificială, aceasta a scăzut cu 28%. Trebuie menționat și faptul că medicamentele sunt ambele blocante ale receptorilor IL-6, potrivit directorului general al OMS.

Medicamentele eficiente împotriva COVID-19

„Aceste medicamente oferă speranţă pacienţilor şi familiilor care suferă de impactul devastator al formelor severe şi critice de COVID-19. Însă blocanţii receptorilor IL-6 rămân inaccesibili pentru majoritatea oamenilor”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În acest context, OMS a cerut tuturor companiilor farmaceutice să reducă preţul medicamentelor scumpe şi să le furnizeze ţărilor mai sărace care se confruntă deja cu o lipsă de vaccinuri anti-COVID-19. În acest caz, cele două antiinflamatoare ar putea fi de mare ajutor.

Aceași reacție a venit și din partea organismului ONU, care a solicitat, de asemenea, acordarea de licenţe de producţie în cât mai multe ţări.

Amintim faptul că în luna septembrie, OMS a recomandat steroizii ca tratament antiinflamator în cazul formelor severe de COVID-19 pentru a lupta împotriva răspunsului imun extrem la pacienţii cu coronavirus.