Noi dotări pentru mașinile Dacia

Dacia anunță că va implementa noile reglementări europene. Ele se referă, în primul rând, la siguranță și au fost aprobate recent. Reglementările vor intra în vigoare în luna iulie a acestui an. Scopul acestora este îmbunătățirea siguranței rutiere, inclusiv pentru pietoni și bicicliști. Modelele Sandero, Sandero Stepway, Jogger și Logan vor beneficia de noi dotări în materie de siguranță, design și confort.

Comenzile pentru aceste modele proaspăt echipate vor fi disponibile începând cu luna aprilie a acestui an.  Ele oferă clienților oportunitatea de a experimenta și de a beneficia de cele mai recente inovații în materie de siguranță și confort rutier.

„Odată cu intrarea în vigoare a reglementărilor GSR2 (Global Safety Regulation Nr. 2 – n.r.) în iulie 2024, anumite echipamente de siguranţă devin obligatorii. Toată gama Dacia se va conforma acestor noi reglementări. Deschiderea comenzilor pentru modelele Sandero, Sandero Stepway, Jogger şi Logan MY 2024 (an model 2024) va avea loc gradual, în cursul lunii aprilie 2024”, anunţă producătorul Dacia într-un comunicat dat publicităţii luni.

Ccele patru modele Dacia vor suferi o serie de îmbunătățiri semnificative. Asta, odată cu implementarea noilor reguli privind siguranța rutieră în UE. Ele vizează îmbunătățirea securității tuturor participanților la trafic, inclusiv a pietonilor și bicicliștilor,

„Pentru a răspunde reglementărilor GSR2, noi echipamente de siguranţă îşi fac apariţia pe toată gama, începând cu nivelul de echipare Essential: înregistrator de date (pentru caz de accident); posibilitate de instalare a dispozitivului de antidemaraj etilometric (pentru a evita conducerea sub influenţa alcoolului); sistem de recunoaştere a panourilor de semnalizare rutieră, cu alertă pentru depăşirea vitezei legale; alertă la schimbarea benzii de circulaţie; asistenţă la menţinerea benzii de circulaţie; sistem de supraveghere a atenţiei şoferului; asistenţă la parcarea cu spatele; senzori de lumină şi de ploaie: frânare automată de urgenţă cu funcţie de detectare a pietonilor şi bicicliştilor; semnalizarea frânării de urgenţă. Un buton « My Safety » situat în partea din stânga a planşei de bord permite dezactivarea anumitor funcţii ADAS atât în timpului mersului, cât şi la fiecare plecare de pe loc”, se arată în documentul citat.

Totodată, toate modelele din gama Dacia sunt acum echipate cu un cod de salvare. Ele au un cod QR sub formă de autocolant plasat vizibil pe parbriz și lunetă. Acesta permite accesul la fișa de salvare, generată de Dacia, printr-o aplicație dedicată și gratuită. Echipele de intervenție în situații de urgență au astfel acces rapid la toate informațiile necesare pentru a interveni într-un mod sigur și eficient. Se vor economisi astfel minute prețioase în situații critice.

Noutăți și în ceea ce privește nivelul de echipare

Producătorul de autovehicule anunță noutăți și în ceea ce privește echiparea celor patru modele. Astfel, Dacia Sandero va beneficia de un nou nivel de echipare – Journey, corespunzător versiunii Extreme de pe Stepway. Acesta va propune, în serie: antenă tip coadă de rechin, jante din aliaj Randia, ornamente pentru pragurile ușilor, covorașe specifice și numeroase echipamente: cartelă hands-free, cameră de marșarier, suport detașabil pentru smartphone și organizator pentru portbagaj.

În plus, Dacia anunță și noi nuanțe de caroserie: culoarea Beige Safari va deveni nuanța exclusivă a modelului Sandero Stepway, iar culoarea Gris Schiste, anterior rezervată modelului Jogger, împreună cu nuanța Cedar Green, emblematică pentru versiunea Extreme, vor fi disponibile acum pe toate modelele.

Apar prizele USB-C

De asemenea, modelul Jogger HYBRID 140 este acum echipat cu noul ecran de 7” prezentat pe noul Duster, oferind astfel o experiență îmbunătățită a sistemului de infotainment.

„Un nou autocolant: modelele Jogger şi Sandero Stepway Expression dispun de un nou autocolant amplasat pe portierele faţă, sub oglinzile retrovizoare. Acesta include emblema Dacia Link şi coordonatele GPS ale şoselei Transfăgărăşan, renumită deja pe plan internaţional”, se mai arată în comunicatul Dacia.

Pe cele patru modele sunt introduse noi elemente de confort, precum o priză USB-C în partea inferioară a planșei de bord și o priză USB-C în spatele consolei centrale pentru vehiculele echipate cu opțiunea Comfort Pack (în funcție de țară). De asemenea, este disponibil aer condiționat manual pe versiunea Essential a modelului Jogger.

Jogger va avea o nouă funcție disponibilă

Versiunea Jogger HYBRID 140 va beneficia, de asemenea, de o nouă funcție denumită E-SAVE, care permite gestionarea eficientă a energiei bateriei, oferind utilizatorilor mai mult control și flexibilitate în utilizarea sistemului hibrid.

„Această nouă funcţie permite stabilirea unui nivel de încărcare a bateriei de tracţiune (~ 70%) cu scopul de a păstra suficientă energie pentru continuarea călătoriei. Atunci când şoferul ştie că va întâmpina o situaţie specifică pe traseu (spre exemplu urcarea unei pante), poate activa acest mod cu câţiva kilometri înainte (< 5 km) şi să-l dezactiveze imediat după urcare. Modul E-SAVE este activat de către şofer. El este dezactivat în mod automat la fiecare pornire a motorului”, precizează comunicatul.