Aerul din Chișinău are o concentrație de praf de două ori mai mare decât cea normală. În general, poluarea este generată de emisiile de la transportul auto, sectorul industriale, centrale termice și gospodării, însă de această dată s-au suprapus și condițiile meteorologie.

Mariana Lungu, șefa laboratorului de referință de mediu de la Agenția de Mediu, a declarat pentru Europa Liberă că a crescut semnificativ concentrația particulelor de praf cu dimensiunea de 10 micrometri în aerul din capitala Republicii Moldova. Potrivit ei, acest lucru se întâmplă de joi, 9 februarie.

În cursul zilei de vineri, 10 februarie, valorile au trecut de două ori media zilnică și au continuat să rămână la cote înalte. Specialista mai spune că peste medie s-a aflat și concentrația particulelor de dioxid de azot în aer, dar nesemnificativ.

Mariana Lungu a mai spus că vântul foarte slab care a avut loc recent și inversiunile termice la sol din timpul nopții și dimineții au contribuit la amplificarea poluării aerului.

Potrivit sursei anterior citate, cele mai afectate zone sunt intersecția bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Mihai Viteazu, pe Calea Ieșilor și pe strada Uzinelor.

Amintim că dioxidul de azot și particulele de praf foarte mici sunt considerați poluanții cei mai critici pentru calitatea aerului și pentru sănătatea populației. Toate țările monitorizează acești poluanți, în timp ce medicii spun că vârstnicii și cei mici sunt cei mai expuși.

Poluarea aerului provoacă sute de mii de decese

În fiecare an, cel puțin 300 000 de persoane își pierd viața din cauza poluării aerului în Uniunea Europeană, iar blocul comunitar face presiuni pentru înăsprirea reglementărilor privind calitatea aerului ca parte a pachetului său legislativ Green New Deal.

Noile norme vizează reducerea numărului de decese premature și de boli cauzate de poluarea aerului, precum și reducerea presiunii asupra ecosistemelor și a biodiversității cauzate de calitatea slabă a aerului – două criterii despre care UE a afirmat că sunt esențiale pentru ambiția sa de a ajunge la un mediu fără poluare nocivă până în 2050.

„În fiecare an, sute de mii de europeni mor prematur, iar mulți alții suferă de boli de inimă și de plămâni sau de cancere cauzate de poluare”, a declarat Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al European Green Deal. „Cu cât așteptăm mai mult pentru a reduce această poluare, cu atât mai mari sunt costurile pentru societate”, scrie Health Policy Watch.