Așadar, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări meteo cod galben de ninsori și viscol. Acestea sunt valabile în mai multe județe ale țării.

ANM a emis două avertizări meteo cod galben de ninsori și viscol

Prima avertizare a intrat în vigoare miercuri, 3 ianuarie, de la ora 10:00. Aceasta rămâne valabilă până vineri, la aceeași oră. Totodată, meteorologii anunță intensificări ale vântului în Carpații Orientali și Occidentali, precum și în vestul Carpaților Meridionali.

Potrivit acestora, urmează să fie înregistrate ninsori viscolite la altitudini de peste 1.700 m.

În acest interval, vântul va avea intensificări, cu viteze de 60-80 km/h. Avertismentul este valabil în Carpații Orientali și Occidentali, precum și în vestul Carpaților Meridionali.

Rafalele vor depăși 90-100 km/h și va fi viscol pe creste, în general la altitudini de peste 1.700 m

Intensificări ale vântului, cu viteze de 45-55 km/h, se vor semnala local și în restul teritoriului.

Florinela Georgescu a venit cu mai multe informații.

Până diseară la ora 22:00 temporar vor fi precipitații moderate cantitativ predominant sub formă de ploaie. Fenomenul va fi înregistrat în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și în nordul Carpaților Orientali.

Sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Mureș. Totodată, se va depune un strat nou de zăpadă la altitudini de peste 1.700 m.

Potrivit meteorologilor, se vor acumula cantități de apă de 25-30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Florinela Georgescu, director de prognoză în cadrul ANM, a oferit mai multe explicații.

„Astăzi este o diferență clară între regiunile montane din jumătatea de nord a teritoriului și ceea ce se întâmplă în sud. La munte, mai ales la altitudini de peste 1700 m, până mâine dimineață, vor fi intensificări puternice ale vântului. Mai ales în nordul Orientalilor va fi și ninsoare. Pe de altă parte, în regiunile sudice, va fi foarte cald până duminică. Temperaturile în următoarele două trei zile vor fi de până la 16-17 grade.

De duminică însă, în nordul țării, vremea se răcește. Temperaturile foarte scăzute sunt generate de o masă de aer polar arctică, care se va apropia și va pătrunde și asupra țării noastre, o pătrundere treptată care se va manifesta începând de duminică și până spre jumătatea săptămânii următoare.

Cel mai frig, judecând după materialele pe care le avem acum, va fi luni, marți și miercuri, zile în care, mai ales în Moldova, temperaturile vor fi foarte scăzute, atât nopțile dar și pe parcursul zilelor.

De altfel, temperaturi minime așteptăm în toate regiunile țării, a fi sub 0 grade toată săptămâna viitoare, coborând până spre -15 grade în nordul Moldovei, în partea de est a Transilvaniei, și dacă noaptea de luni spre marți sau marți spre miercuri aceste regiuni vor fi și cu un ger degajat, posibil să avem și sub 15 grade Celsius”, a declarat Florinela Georgescu, conform Antena 3.

Este posibil ca luni, marți și miercuri să fie temperaturi negative

Potrivit specialistei, este posibil ca luni, marți și miercuri să fie temperaturi negative în Moldova.

„Pe parcursul zilelor, de asemenea, în jumătate de est a teritoriului, este posibil ca luni, marți și miercuri să fie temperaturi negative în Moldova, poate să fie o perioadă în care temperaturile să nu urce mai mult de -9…-8 grade.

În plus, așteptăm episoade cu vânt intens. În Moldova, în Dobrogea, dar și în partea de est a Munteniei, posibil să și ningă și atunci vor fi și perioade de viscol”, a conchis Florinela Georgescu.